Kako da iskoristimo Horizont 2020?

Kako će Horizont 2020, program EU težak neverovatnih 80 milijardi evra, uticati na smanjenje nezaposlenosti u Srbiji i zauvek promeniti odnos nauke i privrede?

Kako da iskoristimo Horizont 2020? Foto: Promo

Koje su mogućnosti da se u ovakav program uključe mediji i civilni sektor? U okviru Dana nauke, 10. jula, u 15 časova, o tome će sa posetiocima razgovarati gost Naučnog kluba CPN, državni sekretar Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, dr Aleksandar Belić.

Horizont 2020 je najveći program Evropske unije za istraživanje i inovaciju. On obuhvata fond od skoro 80 milijardi evra koji je dostupan u narednih sedam godina - od 2014. do 2020. godine. Horizont 2020 je finansijski instrument Inovacione unije, vodeće inicijative u okviru strategije Evropa 2020. Krčeći put od laboratorije do tržišta, ovaj program okrenut je prodorima u oblasti nauke, ali i u drugim sferama života, sa idejom da obezbedi konkurentnost evropskog tržišta na svetskom nivou.

Kao zemlja kandidat za pristup Evropskoj uniji, i Republika Srbija se uključila u Horizont 2020. Ministar prosvete Srđan Verbić je 1. jula u Briselu potpisao sporazum o pristupanju naše zemlje ovom neverovatnom programu. Srbija ima veliko iskustvo iz prethodnog FP7 programa finansiranja nauke, ali je izvesno da će ulaz u Horizont 2020 promeniti mnogo toga.

U okviru Dana nauke, 10. jula, gost Naučnog kluba CPN, u 15 časova biće državni sekretar Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, dr Aleksandar Belić, koji će odgovarati na pitanja o pristupanju Srbije najvećem finansijskom programu za podršku nauke u istoriji EU.

Horizont 2020 je zamišljen kao program koji ujedinjuje istraživanje i inovaciju. Glavni zadatak ovog programa jeste da se obezbede uslovi da Evropa proizvodi svetski konkurentnu nauku, otkloni sve barijere na putu ka inovacijama i olakša javnom i privatnom sektoru da se ujedine na putu ka njima. Kao sredstvo za ekonomski rast i stvaranje novih radnih mesta, Horizont 2020 ima političku podršku evropskih lidera i članova Evropskog parlamenta.

Povodom Dana nauke, CPN je pripremio i brojne druge događaje u Naučnom klubu. U 9 časova ovde se otvara Dečji naučni klub, a u 19 časova CPN organizuje tribinu ”HAARP i druge zablude o nauci”, na kojoj gostuju prof. dr Milan M. Ćirković, dr Milovan Šuvakov i dr Oliver Tošković.

Istražite više na: dannauke.cpn.rsostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je februarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.