Bioanalize Dunava

U okviru proslave Dana Dunava, u CPN Naučnom klubu biće reči na temu šta nam govore bioanalize reke Dunav

Bioanalize Dunava Foto: Wikimedia Commons

U CPN Naučnom klubu će 30. juna biti organizovano predavanje na temu "Bioanalize – pravi put u proceni prisustva toksičnih supstanci u uzorcima iz životne sredine", na kojoj će govoriti docentkinja Sonja Kaišarević, ovogodišnja dobitnica Dunavske nagrade za mladog istraživača za Srbiju.

Bioanalize su metode kojima se prati biološki odgovor organizma ili ćelija u kulturi na prisustvo toksičnih supstanci iz životne sredine. Pomoću njih se može ispitati efekat ksenobiotika na biološke sisteme, njihov mehanizam toksičnog dejstva, a sagledani rezultati mogu pružiti vredne informacije o nivou i vrsti supstanci u uzorcima koji se ispituju. Zahvaljujući tome, bioanalize sve češće nalaze svoje mesto u praćenju kvaliteta životne sredine, a kako se one izvode i primenjuju i šta su nam rekle o Dunavu, saznaćete iz predavanja koje će održati docentkinja Sonja Kaišarević.

Sonja Kaišarević je doktorka bioloških nauka i docentkinja za užu naučnu oblast Fiziologija životinja, a radi na Departmanu za biologiju i ekologiju Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu. Njen osnovni istraživački fokus je oblast ekofiziologije i reproduktivne endrokrinologije.

Međunarodnim danom Dunava se od 2004. godine, svakog 29. juna, posebno ukazuje na značaj zaštite i očuvanja ove reke i njenih pritoka. Inicijator proslave je Međunarodna komisija za zaštitu reke Dunav, a udruženom akcijom različitih organizacija Dan Dunava je izrastao u manifestaciju u kojoj svake godine učestvuje sve veći broj ljudi.bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je avgustovsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.