Gledajte uživo kako asteroid "Zver" prolazi pored Zemlje.

Ogromni asteroid tiho će proleteti pored naše zemlje sledeteće nedelje kao veliki podsetnik kosmičkih opasnosti koje su sve češće.

Gledajte uživo kako asteroid "Zver" prolazi pored Zemlje. Foto: Wikimedia Commons

Širok otprilike 325 metara (što je recimo širina jednog nosača aviona), svemirski "uljez" nazvan Zver, poznatiji i kao HQ124, na svom putu kroz svemir proćiće i pored Zemlje. Ovo bezbedno preletanje pored naše planete će se desiti u utorak.

Međutim, ovaj asteroid je jedan od većih  koji se približio Zemlji, a primećen je tek 23. aprila. Iako inače možete da čujete za proletanje raznih asteroida pored naše planete, zahvaljujući upornim teleskopskim posmatranjima svemira, ovaj veliki asteroid ostao je neprimećen neobično dugo.

Istraživači su napravili katalog u kojem se nalazi 90 odsto potencijalno opasnih asteroida, čija širina oko 1.000 metara u prečniku pri udaru može da uništi i ceo jedan kontinent. Međutim, otrkiveno je samo 30 odsto asteroida čiji prečnik iznosi 140 metara i samo 1 odsto onih od 30 metara. Iako ovi asteroidi nisu opasni za celu planetu oni pri udaru mogu da unište i čitave gradove.

Zajednica observatorija Slooh prenosiće uživo prolazak Zveri pored Zemlje koji će se dogoditi sledećeg utorka u 20:30, a prolazak možete da vidite na klipu ispod.ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je martovsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.