Zašto je Danilo Ilić izdao Principa?

Prvi konci zavere počeli su da se raspliću kada je policijski islednik Viktor Ivasjuk, mršavi sadista uskog lica, zapretio Danilu Iliću da će dvesta uglednih Srba biti streljani kao taoci ukoliko ne bude otkrivena mreža zaverenika. Želeći da nevine poštedi stradanja, Ilić je progovorio.

Zašto je Danilo Ilić izdao Principa? Foto: Wikimedia Commons

Ivasjuk je na svom stolu držao lobanju Bogdana Žerajića umesto mastionice, a uhapšenima je pretio da će i njihove "lubanje nasuti tintom".

A kad je u tamnici u Terezinu, u Češkoj, u januaru 1916. godine umro Nedeljko Čabrinović, iz Krivičnog odeljenja sarajevske policije stigao je zvanični zahtev da se njegovo telo iskopa, glava odseče i pošalje u Sarajevo "da bi bila izložena u muzeju". U dodatku, stajalo je da je Odeljenje spremno da snosi sve troškove.
Što ovom zahtevu nije udovoljeno, zasluge pripadaju austrougarskoj birokratiji. Vojna komanda nadležna za Terezin prosledila je pismo iz Sarajeva Ministarstvu rata u Beč, a ovo Ministarstvu finansija, koje je odgovorilo negativno.
Kružile su glasine da se  Viktor Ivasjuk dočepao glave Lazara Đukića, osuđenika koji je u tamnici poludeo od gladi. Njegov grob, međutim, nikad nije pronađen, pa istinitost ovih glasina nije bilo moguće proveriti.

Unutrašnji lomovi, ljubavi, složeni porodični odnosi, organizacija atentata i zakulisne igre špijunskih službi čine sadržaj uzbudljivog i potresnog romana Gavrilo Princip, besmrtna mladost, koji možete pronaći na svim kioscima od ponedeljka 2. juna.

Sve osobe pomenute u ovoj knjizi su stvarne i svi događaji istiniti.ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je junsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.