Zajedno sa životinjama

Prva naučnopopularna izložba u Beogradu, koja je, osim za ljude, otvorena i za kućne ljubimce, organizuje se od 3. do 9. juna u Naučnom klubu CPN-a.

Zajedno sa životinjama Foto: Profimedia

Centar za promociju nauke u saradnji sa Fakultetom veterinarske medicine Univerziteta u Beogradu u Naučnom klubu CPN-a organizuje izložbu „Zajedno sa životinjama“.

Na izložbi će biti predstavljeni raznovrsni eksponati i prikazi životinjskog sveta. Izložba traje od 3. do 9. juna u prostoru Naučnog kluba CPN-a, Knez Mihailova 5, drugi sprat.

Ova izložba predstavlja posebnu radost za vlasnike kućnih ljubimaca, jer je planirano da vrata Naučnog kluba prvi put budu otvorena ne samo za ljude, nego i za životinje. Stručnjaci sa Fakulteta veterinarske medicine će tokom izložbe „Zajedno sa životinjama“ pregledati kućne ljubimce, a svim posetiocima davati savete.

Nakon „Maja meseca matematike“, CPN ovom manifestacijom predstavlja Dane Fakulteta veterinarske medicine. Ova akademska ustanova je nedavno proslavila 75 godina od osnivanja.

Tokom izložbe „Zajedno sa životinjama“ studenti doktorskih studija i studenti volonteri predstaviće rad svih katedri Fakulteta veterinarske medicine kroz pokazne vežbe, eksperimente, projekcije, postere i eksponate.

Izložbene celine

Tokom trajanja manifestacije izložbu će organizovano posetiti učenici beogradskih osnovnih škola. Osim što će imati stručne vodiče kroz postavku, učenici će od studenata i profesora veterine naučiti mnoge interesantne činjenice o životinjama, kojih nema u standardnim udžbenicima iz biologije.

Osim vođenih poseta za osnovce, na manifestaciji „Zajedno sa životinjama“ biće organizovan niz naučnih radionica, koje će voditi studenti i predavači sa Fakulteta veterinarske medicine.

Centralna postavka izložbe biće interaktivni panoi, koji će na slikovit način tumačiti neke od fenomena životinjskog sveta: Šta se dešava kada životinjama zatreba transfuzija krvi? Kako izgledaju rendgenski snimci egzotičnih životinja? Kakva je struktura društva i podela rada u pčelinjem svetu? Na koji način aflatoksin preti zdravlju ljudi?

Izložbu će upotpuniti brojni eksponati i modeli životinja.

O fakultetu

Iako je ideja o osnivanju Fakulteta veterinarske medicine nastala početkom dvadesetog veka, ova institucija je počela sa radom Rešenjem Ministarstva za obrazovanje 1936. godine pod imenom Veterinarski fakultet Univerziteta u Beogradu.

Dana 19. augusta 1936. izabrani su prvi profesori, mahom sa Medicinskog i Poljoprivrednog fakulteta, koji su, u skladu sa Odlukom Senata Univerziteta, dobili zadatak da pokrenu nastavu.

Prve godine postojanja fakulteta otvorena su radna mesta za redovne profesore, vanredne profesore, docente i asistente. Neposredno pred početak Drugog svetskog rata započeta je izgradnja sadašnje zgrade fakulteta, koja je završena 1948. godine.

Fakultet je danas izrastao u visokoškolsku i naučnu organizaciju sa 240 zaposlenih, od kojih su 102 profesori i docenti, 26 asistenti, a 112 lica obavlja tehničke poslove. Na Fakultetu danas studira 1231 redovan student i 87 poslediplomacabonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je septembarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.