Vandali oskrnavili drevno mesto u Irskoj

Drugi put za dve godine, irska policija istražuje slučaj vandalizma na drevnom Kamenu sudbine, pet hiljada godina starom, uspravnom kamenu koji se nalazi na vrhu brda Tara i predstavlja nacionalni spomenik.

Vandali oskrnavili drevno mesto u Irskoj Foto: Ciara Wilkinson

Kamen sudbine (Lia Fáil) predstavljao je svečani kamen za kraljeve Tare i navodno je "urlikalo" kada bi ga dotakao pravi kralj.

Pod okriljem noći neko je posuo zelenu i crvenu farbu preko vrha kamena i sada je skoro potpuno pokriven bojom. U junu 2012. godine kamen je oštećen kada je neko na 11 mesta odvalio njegove delove čekićem.

Novi napad je osudio ministar za umetnost, baštinu i geltaht Džimi Dinan: "Ovaj čin ludog vandalizma, na jednom od naših najstarijih arheoloških lokaliteta, je zaista sramotan." i zamolio sve koje imaju informacije o ovom činu da se obrate policiji.

Posetioci Brda su bili šokirani prizorom. Sined Runi je doputovala iz Londona kako bi prvi put videla Taru: "Ovo je toliko bezobrazno. Kome je ovo smešno? Prosto se zapitate u čemu je zadovoljstvo uraditi ovako nešto?".

"Ovo je čin kulturnog vandalizma.", rekao je Jan Dojl, arheolog i šef konzervacije Saveta za kulturnu baštinu i dodao: "Lokalni domaćini i drugi imaju veoma blizak odnos sa Tarom i ovo je napad na njihov osećaj ponosa i poštovanja, ljubavi i osećanja koje imaju prema njemu."ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je junsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.