Miš ne voli sir, a ni zec šargarepu

Ukoliko na internetu potražite neki crtać koji u glavnoj ulozi ima zeca, a da čak i nije u pitanju Duško Dugouško, prvih pet na koje naiđete predstaviće zeku koji jede šargarepu. Šargarepe su za zečeve jednostavno isto što i banane za majmune. Međutim, da li je tako?

Miš ne voli sir, a ni zec šargarepu Foto: Wikimedia Commons

Jedino što je sigurnije od zečije ljubavi prema šargarepama jeste ljubav miševa prema siru. Ukoliko imate mišolovku na koju nije postavljen švajcarski sir trouglastog oblika, miš će jednostavno zanemariti to čudo i proći pored. Te činjenice su ustanovljene svuda, od reklama, preko pesama do dečijih filmova.

Međutim, postoji problem. Crtaći su napravili veliki problem zečevima, što se lako može videti tako što svaki vebsajt koji se bavi ovim životinjama ili uzgojem istih ističe jasno upozorenje da će zečevi ukoliko ih hranite samo šargarepama sigurno uginuti. To je kao da čoveku dajete samo šećernu vunu. Ukoliko se desi da vaš zec voli šargarepu, morate mu pažljivo davati sledovanje. Zečevi koji ne jedu šargarepu uglavnom jedu seno i zelene stvari s listovima. Ukoliko zecu date šargarepu sa zelenim vrhom, on će opušteno zanemariti narandžasti deo i pojesti zeleniš.

Što se tiče miševa i sira, veoma je bitno znati da miševi imaju zaista osetljive noseve, tako da bi jedan limburger sir uplašio svakog. Nedavna studija otkrila je da miševi reaguju na ukus, miris i teksturu hrane, te da će odbiti bilo šta što ima jak miris i ukus poput sira. Njih zapravo privlači hrana sa relativno velikim sadržajem šećera, poput žitarica i voća. Britanski parlament je čak objavio “tehničku napomenu” u kojoj se sugeriše da se miševi hvataju “biskvitima, zobenom kašom, drugim zobalicama i čokoladom.”

Kako su nastali ovi mitovi?

Kada su u pitanju zečevi i šargarepe, sve je počelo sa Duškom Dugouškom i starim filmom Klarka Gejbla iz 1934. godine. Film se zvao “Dogodilo se jedne noći” i bio je hit u to vreme. U jednoj sceni Gejbl je pričao dok je jeo šargarepu, pa su animatori Duška Dugouška naslikali zeca kako radi to isto, u otvorenoj parodiji te scene koju je publika u to vreme mogla veoma lako da prepozna. Bilo je toliko uspešno da je preraslo u standardno ponašanje Duška Dugouška, koje već 75 godina ubeđuje decu da su zečevi zavisnici od šargarepe.

Što se tiče miševa i sira, jedna popularna teorija (koja nije naučno dokazana) kaže da su miševi konstantno bili pronalaženi u srednjevekovnim ostavama sa sirom. Međutim, to se dešavalo zbog toga što nisu mogli da dođu do bilo kakve druge hrane – meso je visilo i bilo slano, žitarice su bile čuvane u teglama. Bilo je ili sir ili glad.

Dakle, situacija je kao kada ste slučajno svojoj baki rekli da volite pileća krilca i danas vam svaki put kada dođete kod nje sprema pileća krilca, i tako već 20 godina...bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...