NASA pokazala koliko je bila jaka ova zima

U slučaju da je bilo ko sumnjao, NASA je potvrdila je ledeni pokrivač ovog proleća značajno povećan u odnosu na normalno stanje.

NASA pokazala koliko je bila jaka ova zima Foto: NASA

Kada je satelit Akva prešao preko jezera Superior 20. aprila, jezero je bilo prekriveno sa 63,5 odsto leda. Prošle godine bilo je 3,6 odsto.

“Na dan, 20. april 2013. godine jezero Superior je imalo 3,6 odsto površine pod ledom. Godinu dana pre toga jezero je do 12. aprilo bilo apsolutno bez leda, a prošle zime je ledeni pokrivač bio tako debeo da je dostigao 93,7 odsto 2. marta 2014. godine. Ipak, do 21. aprila količina je pala na 6,7 odsto.”, navodi NASA.

Prosečna temperatura vode u svim Velikim jezerima je rasla u ptoreklih 30 do 40 godina, a ledeni pokrivač se generalno smanjivao. Međutim, hlađen konstantnim polarnim vazdušnim masama tokom zima 2013-14, ledeni pokrivač je dostigao 88,4 odsto u februaru i 92,2 odsto u martu, što je drugi najviši nivo u protekle četiri decenije (koliko se podaci prikupljaju).

Temperature vazduha u regionu Velikih jezera su bile daleko ispod prosečne za mart i hladan obrazac je samo bio pojačan duž obala, zbog toga što voda upija manje sunčevog svetla i samim tim se manje greje od uobičajenih prolećnih uslova.ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je martovsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.