Kinezi koristili ugalj pre industrijske revolucije

Kina danas konzumira skoro isto onoliko uglja koliko ostatak sveta zajedno, a možda ga je uvek konzumirala: čini se da je ugalj rutinski sagorevan pre 3.500 godina u današnjoj Kini – što je najraniji dokaz ove prakse koji imamo.

Kinezi koristili ugalj pre industrijske revolucije Foto: Wikimedia Commons

Džon Dodson iz Australijske organizacije za nuklearne nauke i tehnologiju u Sidneju i njegove kolege iz Kine, proučavali su rane dokaze livenja bronze na severu Kine kada su pronašli komade izgorelog uglja u gomili drevne šljake, tamo gde su očekivali ćumur. “Jedan od momaka je uzeo uzorke i prosejao nekoliko semena, koje smo radiokarbonski datirali u Sidneju.”, rekao je Dodson. Semena su izabrana zato što su nastala u vreme kada je ugalj sagorevan, dok je ugalj sam nastao milionima godina pre. “Ne možete tek tako radikarbonski datirati ugalj zato što je on već drevni ugljenik.”, dodao je Dodson.

Rezultati su potvrdili da je ugalj sagorevan na tom području pre oko 3.500 godina. Tim je takođe pronašao ugalj na još četiri lokaliteta koji datiraju od pre 3.500 do 3.700 godina – od kojih jedan datira čak i dalje od pre 4.600 godina.

“Posmatrali smo promenu vegetacije u pejzažu i čini se da se ugalj javlja na arheološkim lokalitetima kao dokaz nestanka drevnih šuma u regionu.”, rekao je Dodson. On veruje da je lokalno stanovništvo prešlo na ugalj onda kada su iskoristili sva drva u šumi za gorivo.

“Bez ijednog drugog izvora energije bili biste primorani da se preselite. Ali ovde, ugalj je ležao okolo na površini – niste čak morali ni da ga iskopavate – i život je mogao da se nastavi.”, rekao je Dodson.ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je februarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.