Mikroskopski senzor pretvara bilo šta u kameru

Ovo sićušno staklo možda ne deluje kao nešto bitno, ali je njegova površina jasno ugravirana tako da hvata svetlost i sadrži mali čip koji obrađuje upadnu svetlost. To je sićušna kamera koja bi mogla da pretvori svaki predmet, ma koliko bio mali, u kameru koja hvata slike.

Mikroskopski senzor pretvara bilo šta u kameru Foto: Technology Review

Ideja iza novog senzora, koji je razvio Rambus, je jednostavna: smanjenje pravog sočiva može ići samo do određene granice; kada postane premalo, precizno brušenje zakrivljenosti sočiva postaje praktično nemoguće. Umesto toga, ovaj senzor detektuje svetlost koja prolazi kroz ugraviranu površinu i potom koristi malo računarstva za rekonstrukciju slike.

Akcija se odvija na spiralno-ugraviranoj rešetki na površini stakla, koja ima samo 200 mikrona u prečniku – što je skoro jednako kuglici na kraju hemijske olovke. Rezultati nisu savršeni, ali su sjajni imajući u vidu koliko je mali senzor.

Iako je slika malo nejasna, dovoljno je dobra za neke aplikacije, a te aplikacije su ono što je uzbudljivo. „Naš cilj je da dodamo 'oči' svakom digitalnom uređaju, bez obzira na veličinu.“, rekao je Patrik Džil iz Rambusa. Zamislite da bukvalno postavite kameru na svaki stari predmet – medicinske uređaje, igračke, odeću, bilo šta – bez dodatne težine ili ispupčenja.ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je februarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.