Turizam ugrožava svetska istorijska mesta

Kad je Venecija preinačila zabranu džinovskih krstarica, postalo je jasno da mesta u koja ljudi hrle nisu u stanju da se samoočuvaju.

Turizam ugrožava svetska istorijska mesta Foto: Wikimedia Commons

Italijanski sud je u ponedeljak preinačio zabranu plovidbe džinovskih kruzera kroz Đudeka kanal u Veneciji, kako bi se približili Trgu Svetog Marka. Posetioci Venecije su već dugo zapanjeni, ako ne užasnuti, ogromnim plutajućim palatama, 15 spratova visokim i dva puta dužim od Trga Svetog Marka, koje redovno izranjaju preko bazilike i Duždove palate, potiskujući na hiljade tona vode koje udaraju o drevne šipove i cigle. Nakon prošlogodišnje odlike da kruzeri moraju da prođu zapadno od Đudeke i iskrcaju turiste na dokove Venecije, brodski operateri su lobirali kako bi njihove mušterije mogle da razgledaju grad sa udobnih stolica na palubi. Oni tvrde da objekat vredi milion posetilaca i 5.000 zaposlenih. Ne usuđujemo se da pitamo na osnovu čega je sudija prihvatio ove apsurdne cifre, koje nadilaze celokupnu gradsku industriju krstarenja.

Šteta od komercijalizacije koja se nanosi svetskim istorijskim mestima veoma brzo prelazi štetu uzrokovanu ratom. Moskovski izuzetan čelični Šuhovljev toranj, podignut kao radio-toranj 1922. godine i “Ruska Ajfelova kula”, biće srušen kako bi se lokacija iskoristila za nešto drugo. U Kini stara četvrt Puta svile u Kašgaru je trenutno prepuna buldožera koji je ruše. U vreme kada haos preti spomenicima u Siriji, Libiji i Iraku, izgleda poprilično ludo volonterski uništavati ono što je ostalo. U Britaniji, takođe, London tauer i Parlament skver uskoro mogu ostati bez statusa svetske baštine zbog “plutostanova” koje Boris Džonson želi da podigne na njima.

Industrija turizma jedva da doprinosi srži svojoj osnovnoj investiciji – nasleđu prošlosti. Ne postoji globalni šampion po broju istorijskih gradova, lokaliteta i pejzaža, a UNESKO deluje beskoristan. Oni koji brinu o starim mestima izgleda nisu u stanju da definišu i lobiraju za svoju stvar.bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
Pogledajte šta vas očekuje u decembarskom izdanju časopisa National Geographic Srbija.