Posetite kuću izgrađenu pomoću 3D štampača (VIDEO)

Ako mislite da je 3D štampanje dobro jedino za pravljenje klimavih papirnih tegova, onda ste prilično u pravu.

Posetite kuću izgrađenu pomoću 3D štampača (VIDEO) Foto: Vimeo

Međutim, grupa smelih holandskih arhitekata, počela je 3D štampanje čitave kuće u Amsterdamu. Da li je u pitanju neki štos? Definitivno! Da li je to eksperiment koji pomera granice mogućnosti tehnologije 3D štampe i arhitekture? Možda!

3D Print Kanal Haus je ideja DUS Arkitektsa. „KamerMaker“, na holandskom „tvorac sobe“ je njihov džinovski štampač sagrađen unutar kontejnera. Samo nekoliko nedelja pre, KamerMaker je počeo sa štampanjem plastičnog nameštaja i zidova na praznom mestu pored kanala u severnom delu Amsterdama. Manje verzije neobičnih saćastih zidova testirane su na normalnom desktop štampaču i ostalo je samo da se povećaju. Naravno, to nije lako.

„Štampač nije uvek mogao da raširi Makromelt (plastiku) ujednačeno, čineći neke krajeve saćaste strukture nejednakim.“, izjavili su autori. Međutim arhitekte ostaju optimistične, nekoliko odštampanih blokova je bilo odvojeno za testiranje u toku procesa, kako bi isti mogao da se poboljša.

Potrebno je oko nedelju dana da se odštampa jedan 3 metara visok blok danas. Vođe projekta se nadaju da će uspeti da proces skrate na dva sata i da će prvu od 12 soba završiti za godinu dana, a celu kuću za manje od 3 godine.

Konačno, 3D Print Kanal Haus je arhitektonski projekat, koji se izvodi potpuno u javnosti: čak možete kupiti kartu da posetite gradilište za 2,5 evra.

:ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je martovsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.