Bionička ruka za nadljudske veštine (VIDEO)

Džejson Barns je želeo da bude profesionalni bubnjar još od svojih tinejdžerskih godina. Međutim, kada je izgubio ruku u strašnoj nesreći mislio je da je njegov san zauvek raspršen. Danas, on ima drugu šansu i to veliku zahvaljujući najnovijoj robotskoj ruci.

Bionička ruka za nadljudske veštine (VIDEO) Foto: Rob Felt/Georgia Tech

Barns je izgubio desnu ruku do lakta pre dve godine, nakon što ga je udarila struja kada je čistio ventile u restoranu. Ipak odlučio je da ne želi da se odrekne svoz muzičkog sna, pa je napravio prostu bubnjarsku spravu od spona i opruga koje je zakačio za svoju ruku. Iako nije mogao da svira podjednako dobro kao pre nesreće, bio je u mogućnosti da se priključi Institutu za muziku i medije Atlanta u Džordžiji i da planira svoju buduću muzičku karijeru.

Na institutu, Barns je zapao za oko instruktoru bubnjara Erika Sandersa koji ga je upoznao sa Žilom Vajnbergom sa Instituta za tehnologiju Džordžije. Grupa je došla na ideju da napravi robotsku ruku za Barnsa koja će mu dozvoliti da svira baš kao svaki drugi bubnjar – ili čak bolje.

Prošle nedelje, Barns je probao napravu po prvi put. “Bilo je sjajno. Ukoliko se pokaže dobro i bude korisnija od moje trenutne proteze, definitivno ću je koristiti non-stop.”, rekao je Barns.

U prošlosti, Vajnbergova laboratorija je sagradila nekoliko samostalnih muzičkih robota, poput robota bubnjara Hajla i Šimona koji svira marimbu. Oba imaju mogućnost da čuju ljudske muzičare i improvizuju sopstvene prateće taktove.

“U nekim slučajevima, bili smo u stanju da stvorimo iznenađenja, muzikom koja ne može biti stvorena samo pomoću ljudi.”, rekao je Vajnberg i dodao: “Sledeći zanimljiv korak je da vidimo šta se dešava kada ste deo robota, a robot je deo vas.”

Za Barnsa, naprava mora da bude u stanju da protumači ljudsko telo. Laboratorija je stvorila protezu koja koristi tehniku poznatu kao elektromimografija za očitavanje elektirčnih signala u mišićima nadlaktice. Naprezanjem svog bicepsa, Barns kontroliše mali motor, koji menja jačinu kojom ruka steže palicu i brzinu kojom je pomera, što je bitna veština za bubnjara.

Naučnici su potom dodali još jedan deo i učinili stvar još kompleksnijom: drugu, nezavisnu palicu na robotskoj ruci. Ova druga palica, kontrolisana sopstvenim motorom koristi mikrofon i merač ubrzanja kako bi osetila Barnsov ritam, kao i muziku koju proizvode obližnji muzičari. Algoritam potom proizvodi novi takt sa komplementarnim ritmom i melodijom, po uzoru na muziku džez velikana kao što su Džon Koltrejn i Telonijus Monk.

Pomoću dodatne veštačke inteligencije, čovek i mašina su spojeni kako bi napravili Barnsa jednom vrstom “nadljudskog bubnjara”, tvrdi Vejnberg.

Bionička proteza će imati svoj debi na koncertu na Naučnom festivalu Atlante 22. marta. Barns će svirati bubanj uz Sandersa i nekoliko drugih laboratorijskih kreacija, poput igrajućeg robota Šimi.

Pre toga, naučnici će morati da naprave još nekoliko manjih izmena na ruci, uključujući bliže spajanje sa mišićima Barnsove ruke. Naravno, poput svih muzičara, Barns će morati da vežba. “Imam dosta toga da uradim.”, rekao je Barns.bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je septembarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.