Najveća mala železnica kao ogromno iskustvo

Upoznajte Brusa Zakanjina, kreatora Nortlandza, najveće makete železnice na svetu.

Najveća mala železnica kao ogromno iskustvo Foto: Wikimedia Commons

Maketa zauzima 64.750 metara kvadratnih, ima dužinu od 15.240 metara i dovoljno drvne građe za izgradnju 42 kuće. Lako je nazvati Nortlandz novitetom ili zgodnim mestom za gledanje vozova, ali bez ličnog odlaska teško je reći da je ono mnogo više od toga.

Nortlandz je zbirka priča u formi minijaturnih figurica. To je humor, kapric i šarm. To su godine rada i ljubavi. Kako prelazite iz sobe u sobu (ima ih na desetine), tako shvatate sa strahopoštovanjem da je Nortlandz manifestovana vizija jednog čoveka. Verovatno niste ni čuli za ovu maketu, što samo govori o nepravednosti prema uloženom trudu, ali će se to promeniti. Projektom „Odvojeno zajedno“ koji pokreće Soni, umetnici, inženjeri i inovativne kamere sa QX100 objektivom će biti uključeni zajedno kako bi snimili svet Nortlandza na način na koji nikada pre nije viđen.

Zašto spajati inženjere i umetnike? Zato što oba zanimanja proizvode nešto, imaju vizije koje oživljavaju i imaju recipročan odnos – inženjeri stvaraju alate koje umetnici koriste. Kao što inženjeri Sonijevih QX100 kamera imaju nemoguć san – da odvoje kamere od telefona – tako je i Brus imao nemoguć san.bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je oktobarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.