Turšija tajno oružje protiv leda?

U borbi protiv snega i leda, so i kalcijum hlorid imaju čudno – po životnu sredinu zdravije – društvo.

Turšija tajno oružje protiv leda? Foto: Wikimedia Commons

Ekstremno ledena i snežna zima još jednom nas je naterala da se zapitamo: Koji je najbolji način (i najzdraviji po životnu sredinu) da se istopi sav sneg i led? So, hemikalije...ili turšija?

Evo kratkog pogleda na agense topljenja i njihov uticaj na životnu sredinu.

So

Oko 15 miliona tona antifrizne soli se iskoristi svake godine u Sjedinjenim Američkim Državama. Istraživanje Univerziteta Market pokazuje da so na putevima prekrivenim snegom može da umanji procenat saobraćajnih udesa i do 88%, u odnosu na puteve bez ikakve zaštite. Međutim, natrijum hlorid je efikasan samo na temperaturama iznad -9 stepeni Celzijusa i može da naškodi životinjama u vodi i vegetaciji kada mešavina soli i leda iscuri u podzemne vode i potoke, gde može ostati decenijama. So takođe nagriza metale, automobile i beton.

Sok od šećerne repe

Možda ste videli video snimke u kojima se tvrdi da sok od repe topi led. To nije ono što se zapravo događa, kaže Stjuart Findli, viši naučnik u Institutu za studije ekosistema Keri, neprofitne organizacije u Milbruku. Komercijalno pripremljen sok od repe, kada se pomeša sa solju, služi kao „smesa“ u kojoj se so lepi, minimalizujući njenu sklonost ka oticanju u obližnje vodotokove. Melasa i druge slatke materije, uključujući otpad iz procesa pravljenja piva, obezbeđuju ista svojstva.

Šećer u rastvoru snižava tačku mržnjenja leda, što znači da kada se šećer doda, so topi led na hladnijim temperaturiama od -9 stepeni Celzijusa, što je tipična granica. Zvaničnici obećavaju da sok od repe, koji je više braon nego crven, neće ostavljati fleke. Loša strana: kada sok od repe dospe u vodotokove, njegov šećer može da privuče nepoželjne bakterije koje se hrane kiseonikom, a koji je potreban za preživljavanje mnogih životinja u vodi.

Hemikalije

U većini prodavnica alata i pribora za održavanje kuće naći ćete proizvode koji su označeni kao „topioci leda“. Pogledajte dobro spisak sastojaka pre nego što izaberete neki.

Kalcijum hlorid će istopiti sneg na nižim temperaturama i to brže nego so. On takođe nije ni toliko štetan po biljke i životinje. Međutim nagriza metal i beton, oštećuje neke vrste drveća i ostavlja za sobom talog od svog tog istopljenog snega koji može učiniti puteve klizavim. Sam hlorid, kada se jednom pomeša sa vodom, postaje deo vode i ne može se ekstrahovati, kažu naučnici. Samim tim ima potencijal za štetu u nedogled.

Kalijum-acetat ne sadrži hlorid i primenjuje se kao preventiva, kako se led ne bi zalepio za kolovoz. Ovaj rastvor sprečava formiranje leda na temperaturama i do -59 stepeni Celzijusa. To je nerđajuća i biorazgradiva materija koja zahteva manje nanošenja, jer deluje duže. Međutim zbog toga što je kalijum-acetat biorazgradiv, on smanjuje nivo kiseonika u vodi i može naneti štetu životinjama koje žive u njoj.

Rastvor od turšije

Neke države, poput Nju Džerzija eksperimentišu sa rastvorom od turšije. Da, dobro ste pročitali, rastvorom od turšije, koji funkcioniše isto kao obična slana voda. Slično tradicionalnoj kamenoj soli, rastvor može da istopi led na temperaturama i do -21 stepeni Celzijsa. Rastvor je bolji od soli i u još jednom pogledu: prevencijom se postiže da se sneg i led ne vezuju za kolovoz, čineći da se led mnogo lakše uklanja.

Korišćenje rastvora takođe smanjuje količinu hlorida koji se oslobađa u okruženje između 14 i 29 odsto.

Rastvor od sira

Rastvor od sira je, ukoliko niste znali, slana voda u kojoj meki sirevi (poput mocarele) plutaju. Obilato se koristi u Viskonsinu za topljenje leda. Zvaničnici auto-puteva i farmeri otkrili su da se ovaj rastvor ne mrzne sve do -29 stepeni Celzijusa. Loša strana mu je opasnost od neželjenog mirisa „smrdljivog sira“, ali se stanovništvo do sada nije žalilo.

Uradite sami

Možete veoma lako da probate metode rastvora i sokova. Kombinujte so sa melasom ili sokom od repe iz prodavnice, ili zelenom tečnošću iz tegle sa kiselim krastavcima. Pomešajte sve to, sipajte u bocu sa sprejem i prskajte. Ukoliko sve bude kako treba, uspećete da dostignete maksimalno topljenje sa minimalnom upotrebom soli.bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...