Pet činjenica o ruskom brodu zarobljenom na Antarktiku

Ko je na tom ruskom brodu i zašto?

Pet činjenica o ruskom brodu zarobljenom na Antarktiku Foto: Thinkstock

Ruski brod zarobljen je u ledu nedaleko od obala Antarktika sa 74 ljudi, među kojima su naučnici tima koji želi da rekreira antarktičku ekspediciju Australijanca Daglasa Mosona od pre jednog veka.

Brod M.V. Akademik Šokaljskij, čeka pomoć kojoj će biti potrebno neko vreme da stigne zbog snežne oluje koja je okupirala područje. Brod se zaglavio u ledu za katolički Božić.

„Brod se nije pomerio u poslednja dva dana i okruženi smo ledom.“ rekao je Kris Tarni, vođa moderne antarktičke ekspedicije na snimku koji je okačio na Tviter i dodao: „Jednostavno ne možemo da prođemo“.

Snežna oluja koja je okovala brod u led, preduhitrila je brzo spašavanje.

„Vetar duva prosečnom brzinom od 50 kilometara na sat i dostiže brzinu od 70 kilometara na sat.“ rekao je Tarni.

Niko nije povređen do sada, a sudeći prema tvitu koji je okačio Tarni, oluja je prošla iako je brod ostao čvrsto zaglavljen u ledu.

Šta su tačno Tarni i njegov tim pokušali da urade na Antarktiku? Pružamo vam pet činjenica koje treba da znate o ekspediciji i koje pružaju uvid u to zašto je važna.

1. Ko je Daglas Moson?

Većina vas je upoznata sa istraživačima poput Roalda Amundsena i Roberta Skota, dvojice istraživača koji su se trkali do Južnog pola.

Međutim, Daglas Moson je drugačiji. Zajedno sa dvojicom kolega, Ksavijerom Mercom i Belgrejvom Ninisom, Moson je nastojao da prouči led koji se nataložio na obodu Antarktika, a koji je ostao netaknut milionima godina. Trojac je napustio bazni logor zaliva Komonvelt 14. decembra 1912. godine.

Naučna ekspedicija se pretvorila u epsku borbu na život ili smrt: Ninis je, zajedno sa opremom, hranom i psima, upao u 46 metara duboku pukotinu u glečeru.

Merc je umro prilikom povratka.

Moson, sam i na ivici smrti, se borio da dođe do logora 8. februara 1913. godine. Ipak, pobedio je, noseći dragocene podatke koji će oblikovati naše razumevanje Antarktika. Njegove nevolje učinile su da Ser Edmund Hilari nazove Mosonove priče „najvećim pričama o preživljavanju u istoriji istraživanja“.

2. Zašto ponavljamo putovanje koje je Moson preduzeo pre sto godina?

Stotinu godina nakon Mosonove avanture, još uvek vrlo malo znamo o Antarktiku.

Dodatno, oznaka jednog veka za Mosonov put služi kao dodatni podsticaj za istraživanje. Sadašnji izdanak istraživača se nada da će uspeti da dokumentuje neke iste podatke kako bi ih uporedili sa Mosonovim brojkama uz pomoć „zaokreta moderne tehnologije“, izjavio je Tarni za Nacionalnu geografiju početkom ovog meseca.

Kao što se možda očekuje, globalno zagrevanje može imati ulogu u tome, posebno imajući u vidu otopljeni led na Istočnom Antarktiku.

Grupa će takođe testirati salinitet okeana, popisati populaciju lokalnih ptica, izvaditi mineralne uzorke iz tla i poslati bespilotne letelice (dronove) kako bi mapirali zaliv Komonvelt.

3. Gde idu naučnici?

Cilj grupe je da stigne do Južnog pola i pronađe prvobitnu kolibu u koju se Moson vratio.

Ključno pitanje ostaje, međutim, nerešeno: Gde je Južni pol?

Britanski princ Hari je navodno stigao do Južnog pola ranije tokom ovog meseca, ali kasnija debata je otkrila postojanje više Južnih polova u regionu, tačnije tri.

Zašto? Setimo se da je Južni pol suštinski na ogromnom komadu leda, što znači da se antarktički kontinent konstantno pomera i kreće.

Dodajmo tome globalno zagrevanje i morske struje i imamo recept za Južni pol koji se pomera za oko 10 metara godišnje.

Postoji ideja o magnetnom Južnom polu, koji takođe nije miran, budući da je dokazano da se pomera na sever ka Australiji 10-15 kilometara godišnje.

4. Da li je pomoć na putu?

Da, australijska Uprava za pomorsku bezbednost (AMSA) je objavila da šalju spasilački tim prema brodu M.V. Akademik Šokaljskij.

Prema njihovim tvrdnjama, brodovi koje su poslali su ledolomci koji treba da stignu do broda kada vetrovi stanu.

5. Da li je tim bio u stanju da prikupi neke informacije do sada?

Ne brinite. Uprkos tome što je bio zaglavljen u ledu, istraživački tim je već počeo sa prikupljanjem informacija, kako je dokumentovao Tarni.bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...