Kineski rover na Mesecu kreće u nove avanture

Sada već poznati kineski rover „Jutu“ započeo je novo poglavlje istraživanja Meseca, nakon što je završen „fotosešn“ koji su rover Jutu i lender Chang'e-3 imali nakon bezbednog sletanja na površinu Zemljinog satelita pre samo nedelju dana.

Kineski rover na Mesecu kreće u nove avanture Foto: CNSA/CCTV

Avantura koja predstoji Jutuu označava prvu posetu površini Meseca nakon skoro četiri decenije, otkad je poslednju posetu obavilo je sovjetsko vozilo Luna 24. Poslednje američko sletanje na površinu Meseca označila je misija Apolo 17 u kojoj su učestvovali astronauti pre 41 godinu, 14. decembra 1972.

Matični brog Chang'e-3 i rover Jutu nastavili su sa radom nakon buđenja iz neke vrste samoindukovanog sna, prateći komande iz Kontrolnog centra misije u Pekingu. Lender i rover su načinili petu i poslednju seriju slika u boji 22. decembra ove godine.

„Deset slika je načinjeno sa pet tačaka do sada, a svaka je bolja od prethodne.“ rekao je Vu Veiren, glavni dizajner kineskog programa lunarne probe. Nakon sletanja na Mesec, Jutu i lender su načinili portere jedno drugog, nakon čega je Jutu usmeren da polukružnom putanjom obiđe lender i krene ka jugu, ostavljajući tragove nekoliko centimetara duboko u labavom lunarnom rigolitu.

Nakon dvodnevnog istorijskog sletanja 14. decembra ove godine, dve letelice su imale četiri dana pauze od 16. do 20. decembra, kada su kineski inženjeri ugasili njihove podsisteme. Vozila su „zaspala“ kako bi se izborila sa solarnom radijacijom koja im je značajno podigla temperaturu. Temperatura na roveru Jutu na strani gde je bio izložen Suncu premašila je 100 stepeni Celzijusa, dok je strana u hladovini bila konstantno ispod nule.

„Planirano je da pauza traje do 23. decembra, ali su naučnici odlučili da pokrenu Jutu ranije, na osnovu očitavanja parametara koji su dali zeleno svetlo.“ rekao je Pei Žoju, zastupnik kineskog lunarnog programa.

Oba robota su nakon buđenja uslikala dodatne fotografije tokom kretanja od prve do pete tačke koje su pažljivo planirane. Fotografije snimljene Jutuom pokazuju 1.200 kilograma težak lender Chang'e-3 spreda, sa strane i otpozadi, dok se rover kretao sa lenderove desne strane radi boljeg osvetljenja, sa udaljenosti od oko 10 metara.

Poslednja slika lendera Chang'e-3, koju je Jutu načinio, prvi put je prikazala zastavu Narodne Republike Kine koja krasi lender, budući da je ovo bio prvi put da su kamere rovera usmerene na tu stranu.

Ispunivši poslednji zajednički zadatak, dve mašine će nastaviti sa radom pojedinačno. Jutu će otići sa mesta sletanja Chang'e-3 zauvek i započeće sopstvenu misiju koja treba da traje barem 3 meseca, a možda i duže u zavisnosti od izdržljivosti osetljivih instrumenata na grubom i negostoljubivom terenu.

„Sprovešće naučna istraživanja geografije i geomorfologije mesta na kom su sleteli, kao i bližeg područja. Proučavaće materijale poput minerala i elemenata koji se tamo nalaze. Zaći će i 30 do 100 metara u dubinu Mesečevog tla, kako bismo istražili i taj deo. Istraživanje će trajati duže nego što smo predvideli, zbog toga što instrumenti i oprema rade veoma dobro.“ naglasio je Vu Veiren.ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je junsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.