CPN tribina ”Zašto se plašimo nuklearne elektrane?”

Centar za promociju nauke nastavlja seriju naučnopopularnih tribina temom ”Zašto se plašimo nuklearne elektrane?”

CPN tribina ”Zašto se plašimo nuklearne elektrane?” Foto: Promo

Ova tribina biće održana u sredu, 27. novembra, u Velikoj sali Studentskog kulturnog centra, u 19 časova. Ulaz je slobodan.


U prvoj deceniji 21. veka, uporedo sa globalnom inicijativom da se smanji emisija CO2 i zaustave klimatske promene, dolazi do takozvane ”nuklearne renesanse”. Izgradnja nuklearnih reaktora i upotreba ove energije, koja je bila u opadanju od 1986. godine kada se dogodila nesreća u Černobilju, ponovo se pokrenula, budući da nuklearke, za razliku od termoelektrana, ne koriste fosilna goriva i ne emituju CO2.

Postalo je popularno verovanje da bi nuklearne elektarne mogle biti rešenje budućnosti koje bi zadovoljilo sve veće potrebe čovečanstva za energentima. Međutim, u martu 2011. godine, nakon zemljotresa u Japanu, dolazi do incidenta u nuklearnoj elektrani u Fukušimi. Ovaj dramatični događaj pokreće nove diskusije, ponovo zahvaljujući nesrećnim slučajevima u istoriji nuklearne energije.

U Srbiji, od 1989. godine, na snazi je Zakon o zabrani izgradnje nuklearnih objekata, poznat i kao Moratorijum, čije važenje ističe sledeće 2014. No, uprkos tome, o ovoj temi se vrlo malo razgovara u našoj javnosti.

Da li se građani Srbije plaše nuklearne energije? Da li se plaše ukidanja Moratorijuma, ili elektrana u našem susedstvu? Šta znamo o incidentima, Fukušimi, Černobilju, alternativama, resursima, nuklearnim reaktorima, radioaktivnom otpadu?

O svim ovim pitanjima razgovaraće se na naučnopopularnoj tribini Centra za promociju nauke ”Zašto se plašimo nuklearne elektrane”. Tribina će se održati u sredu, 27. novembra u 19 časova, u Velikoj dvorani Studentskog kulturnog centra u Beogradu. Ulaz na tribinu je slobodan.

Učesnici:

• Prof. dr Ivan Aničin, nuklearni fizičar, Institut za fiziku, Beograd
• Prof. dr Nikola Rajaković, energetičar, Elektrotehnički fakultet, Beograd
• Duška Dimović, ekolog, Svetski fond za zaštitu prirode (WWF)
• Prof. dr Uranija Kozmidis-Luburić, nuklearna fizičarka, Nuklearni objekti Srbije

Moderator:

• Slobodan Bubnjević, urednik komunikacija CPNbonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je julsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.