Uživo iz gnezda: Pratite porodicu roda Sare i Novaka sve do njihovog odletanja za Afriku (VIDEO)

"Postavljanje kamera za video nadzor u blizini gnezda ugroženih i vrednih vrsta ptica je jedan od načina savremenog monitoringa, koji daje veliku efikasnost u radu na zaštiti ovih vrsta".

Uživo iz gnezda: Pratite porodicu roda Sare i Novaka sve do njihovog odletanja za Afriku (VIDEO)

"Sačuvati ptice i prirodu mogu pojedinci i zajednice koje ptice i prirodu razumeju, poštuju i vole. Na ovaj način građani će moći da vide kako izgleda udvaranje, parenje, donošenje hrane, inkubiranje jaja i mladunaca, odrastanje mladih roda i njihovi prvi letovi. Porodicu roda Sare i Novka ćemo pratiti sve do njihovog odletanja za daleku Afriku", kaže Milan Ružić, Izvršni direktor Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Autor ideje o praćenju roda je Bata Vulović, master elektrotehnike, koji se već 30 godina se bavim sistemima tehničke zaštite i nešto kraće snimanjem prekršaja, krađa i drugih nedela sistemima video nadzora, u ovo doba korone je odlučio da deo posla pretvori u zadovoljstvo i istovremeno svim ljubiteljima prirode i ptica omogući uživanje u posmatranju jedne porodice roda u njihovom zaštićenom gnezdu na 11 metara visokom dimnjaku u jednom selu u Šumadiji.

Rode uglavnom vraćaju u ista gnezda da bi se razmnožavale, a gnezde se jednom godišnje, postavljanje solarne kamere pored gnezda je najbolji izbor za dugotrajno praćenje. Ženke snesu od 3 do najviše 6 jaja. Nakon toga, naredna 34 dana na jajima leže naizmenično ženka i mužjak. Nakon odrastanja i izletanja iz gnezda, mladunci se okupljaju na livadama, blizu bara i jezera, na bogatim hranilištima.

Mladunci sredinom avgusta počinju da formiraju jata i kreću na put prema svom privremenom zimskom staništu. Njihovi roditelji, stare rode, na ovaj put kreću nešto kasnije, u prvoj polovini septembra.

Svoj put završavaju sredinom novembra, kada stižu na svoje krajnje odredište – u Južnu Afriku.

Bele rode (Ciconia ciconia) su ugrožene usled gubitka povoljnih vlažnih i travnih staništa, krivolova (Bliski istok) i sudara i kratkih spojeva sa električnim vodovima. Evropska populacija je u blagom porastu, dok se u Srbiji gnezdi stabilna populacija od 1.200-1.400 parova.

Rode prosečno žive 15 godina, a od 10 mladunaca koji odlete u Afriku samo jedan uspe da preživi sve opasnosti i vrati se u Srbiju posle 3 godine, kad stekne polnu zrelost.

rode

"Postavljanje kamere je bio ozbiljan poduhvat. Morao sam da angažujem kamion sa korpom koji me je podigao na visinu četvrtog sprata da pogledam gnezdo kako ga vide i rode i postavim svu opremu na svoje mesto i testiram celokupan sistem: napajanje sa solarnog panela, potrošnju struje sa akumulatora u toku noći kada nema sunca, vidni ugao kamere i položaj u odnosu na gnezdo, snimanje slike i tona na SD karticu i na cloud server, kvalitet 4G signala za vezu sa cloudom i otpornost konstrukcije na vetar. Ceo sistem sam postavio 1. marta i testirao ga do dolaska roda krajem marta", kaže Bata Vulović.

Kamera snima na svoju SD karticu i istovremeno šalje sve slike na bezbedni cloud server partnera u Češkoj gde će se čuvati svi video snimci neprekidno od dolaska roda 29. marta do njihovog odlaska krajem leta.

Izabrana kamera pravi 25 snimaka sa zvukom u sekundi - to znači da svakog dana napravi preko dva miliona snimaka i pošalje ih na cloud server i sve zajedno čuva preko pet meseci za dalju analizu i biranje najinteresantnijih prizora i pravljenje kratkog dokumentarnog filma.

"Postavljanje kamera za video nadzor u blizini gnezda ugroženih i vrednih vrsta ptica je jedan od načina savremenog monitoringa, koji daje veliku efikasnost u radu na zaštiti ovih vrsta", kaže Zoran Karić, master analitičar zaštite životne sredine, iz Fondacije za zaštitu ptica grabljivica, Beograd.

Video nadzor gnezda omogućava da se gnezdeći par prati u realnom vremenu u najosetljivijem periodu reprodukcije, a da se oni apsolutno ne uznemiravaju. Praćenje daje stručnjacima šansu da na jednostavan i pouzdan način beleže ponašanje odraslih jedinki i mladunaca u različitim fazama odgoja potomstva. Lako se mogu videti i vrsta i količina plena, odnosno ishrana ovakvih vrsta, kako bi se utvrdio način života, dostupnost plena u okolini i uopšte strategija preživljavanja. Često se otkrivaju u neverovatni podaci i korisnosti koje ovakve vrste pružaju ljudima u vidu regulacije brojnosti glodara, insekata i drugih organizama koje nanose štetu u poljoprivredi, šumarstvu, itd.

Na kraju, ali i ne manje važno je da video nadzor otkriva široj javnosti pojedine interesantne detalje iz skrivenog života ovakvih vrsta, što direktno utiče na podizanje svesti o važnosti očuvanja biološke raznovrsnosti i životne sredine.

Za pogled uživo u rodino gnezdo samo kliknite na link: https://KLT.rs/live/

 

Možda će vas zanimati i:

 

Pogledajte i:ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je junsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.