Da li biste okajali svoje ekološke grehe u tamnici od plastičnih flaša? Zavirite u nesvakidašnje selo u Panami (FOTO)

U ovom selu od plastičnih flaša postoji i zatvorska ćelija u kojoj možete prenoćiti i tako "platiti za svoje zločine protiv planete". Ideja je da posetioci shvate koliko zapravo plastičnih flaša troše i da svesno smanje upotrebu plastike.

Da li biste okajali svoje ekološke grehe u tamnici od plastičnih flaša? Zavirite u nesvakidašnje selo u Panami (FOTO) Foto: Profimedia

Kanađanin Rober Bezo (Robert Bezeau) je 2012. godine došao na arhipelag Bokas del Toro (Bocas del Toro) u Panami kako bi pomogao u zbrinjavanju plastičnog otpada i recikliranju na ostrvima. Za godinu i po, koliko je proveo radeći na ovom projektu, sakupio je oko milion plastičnih flaša, piše Pun Kufer.

Bezo je odlučio da od smeća napravi građevinski materijal i izgradi ekološko selo od plastičnih flaša. Plastične flaše su i ranije korišćene za izgradnju ekoloških kuća, ali ovaj ambiciozni projekat je podrazumevao izgradnju celog sela na površini od oko 33 hektara.

 

eko-selo-1-0283981518
Foto: Profimedia

 

Za stvaranje jednog objekta, prvo se napravi čelični kavez koji se onda ispuni plastičnim flašama i na kraju betonira. Bezo tvrdi da je plastika odličan izolator, a da je njegova metoda gradnje vrlo brza. Trajnost ovih kuća je zagarantovana, budući da je plastici potrebno i do 500 godina kako bi se u potpunosti razgradila.

Takođe, još jedna prednost ovih kuća je i njihova otpornost na zemljotrese jer je plastika izuzetno čvrst, ali fleksibilan materijal.

 

Moto ovog projekta je: "Promeni svet bez menjanja planete Zemlje".

 

Prvo eko selo na svetu čije su kuće izgrađene od plastičnih flaša obuhvata nekoliko objekata – uključujući i najveći dvorac napravljen od plastičnih flaša prema Ginisovoj knjizi rekorda. Plastični dvorac ima četiri sprata, visok je 14 metara i napravljen je od 40.000 flaša. U njemu se nalaze četiri sobe, sala za obroke, ali i vidikovac na vrhu.

 

eko-selo-zamak-0283981528
Foto: Profimedia

 

U ovom selu od plastičnih flaša postoji i zatvorska ćelija napravljena od 10.000 boca u kojoj se može prespavati za 30 dolara. Glavni cilj noćenja je da se okaju ekološki gresi koje smo počinili, odnosno da osvestimo koliko plastike trošimo i da smanjimo upotrebu ovoga materijala u svakodnevnom životu.

 

Možda će vas zanimati i:ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je junsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.