Najviši kameni toranj na svetu: Čudo prirode koje je dvostruko više od Ajfelovog tornja

U dalekom plavetnilu Tasmanovog mora nalazi se impozantni kameni toranj visine 562 metra i oštrih ivica poput bodeža. Iako je san mnogih avanturista da osvoje njegov vrh, penjanje na ovo čudo prirode je strogo zabranjeno.

Najviši kameni toranj na svetu: Čudo prirode koje je dvostruko više od Ajfelovog tornja Foto: Profimedia

Najviši kameni toranj na svetu, Bolova piramida, izgeda poput oštrog sečiva koje izranja iz Tasmanovog mora, rubnog mora Tihog okeana. Ova stena se nalazi između istočne obale Australije i ostrva Tasmanije na zapadu i Novog Zelanda, Norfolka i Nove Kaledonije na istoku.

Sa svojih neverovatnih 562 metra visine, koji izviru iz velikog plavetnila, Bolova piramida izgleda kao da dodiruje oblake. Piramida je zapravo ostatak vrha ugašenog vulkana koji je ostao iznad vode, a vulkan je poslednji put bio aktivan pre sedam miliona godina. Mnogi je nazivaju i Australijskim Mont Everestom, a gotovo dvostruko je viša od Ajfelovog tornja, navodi Pun kufer.

Bolova piramida je stanište raznih ptica, riba, i drugih morskih bića. Svojom impozantnošću privlači i moreplovce, pilote, kao i penjače koji sanjaju o tome da se popnu do vrha.

bolova-piramida-1-0128611615
Foto: Profimedia


Prvi čovek za kojeg se zna da je ugledao taj ogromni kameni toranj bio je Henri Bol, koji ga je, jednostavno, nazvao po sebi. Henri je 1788. godine ovim vodama prolazio brodom Saplaj, prevozeći doseljenike na Norfolk.

Oko 20 kilometara od piramide nalazi se ostrvo Lord Hau sa koga čamci neretko kreću prema Bolovoj piramidi kako bi se divili nestvarnoj veličini tog spomenika prirode. Tek retki penjači su uspeli da se izbore sa jakim talasima kako bi se popeli na vrh piramide.

Ipak, talasi su tek početak muka. Krhke stene koje se odranjaju u more predstavljaju veliku opasnost i upravo zbog toga je i penjanje na piramidu zabranjeno. Kazna za neposlušne je 5000 dolara.

 

Možda će vas zanimati i:ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je majsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.