Kineska Atlantida: Zaronite 40 metara ispod površine vode u drevni Grad lavova (VIDEO)

Po kristalno čistoj vodi jezera Kiandao rasuto je 1 078 ostrva, a na dnu jezera krije se drevni grad.

Kineska Atlantida: Zaronite 40 metara ispod površine vode u drevni Grad lavova (VIDEO) Foto: YouTube printscreen/ CDub

Jezero hiljadu ostrva, kako ga zovu, nalazi se u blizini Hangdžoua, glavnog grada primorske pokrajine Džeđang na istoku Kine. Nastalo je 1959. godine nakon izgradnje hidroelektrane na reci Ćiantang, kada je i dolina poplavljena kako bi se stvorio vodeni rezervoar.

Tada je, odlukom vlasti, potopljen drevn grad i brojna manja naselja koja su ga okruživala. Oko 300 hiljada ljudi koji su živeli u tom području su preseljeni, a Ši Čeng je postepeno tonuo. Grad lavova, kako njegov naziv glasi u prevodu, u podnožju planine Vu Ši (Planina pet lavova), danas leži na oko 40 metara ispod površine vode.

Ši Čeng osnovan je za vreme vladavine Han dinastije koja je vladala od 25. do 200. godine nove ere i bio je važan kulturni, politički i ekonomski centar zemlje. Grad je kroz vekove menjao vladare, a arhitektura je postajala sve bogatija.

Grad je "ponovo otkriven" 2001. godine kada je kineska vlada organizovala ekspediciju kako bi videli što je ostalo od izgubljene metropole.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Paladini Giovanni Ivan (@paladinishistory)

Interesovanje za potopljenim gradom dodatno se povećalo 2011. godine, kada je kinesko izdanje časopisa National Geographic objavilo nekoliko neverovatnih fotografija i ilustracija nikada do tada viđenih.

Uprkos tome što je dugi niz godina pod vodom, Ši Čeng je ostao izuzetno dobro očuvan. Voda ga je štitila od vetra, kiše i sunca.

U narednim godinama usledila su brojna istraživanja, tokom kojih su otkrivene spoljašnje gradske zidine, pet ulaznih kapija i 265 zasvođenih prolaza. Otkrivene su utvrđene drevne četvrti i kvartovi koje su Kinezi zvali jednim imenom - paifang. Očuvane zgrade su uglavnom reprezenti tradicionalne kineske gradnje iz vremena dinastija Ming i Ćing, koja je vladala od kasnog 14. do radnog 20. veka.

Ovu zagonetnu "vremensku kapsulu" krasi Lavirint belih hramova, spomen lukovi sa raznim skulpturama od lavova do jelena, fenhuanga (azijska varijanta ptice feniks) do ćilina (mitsko kinesko rogato biće), a očuvale su se i drvene grede i stepeništa kao i popločani putevi i istorijski natpisi.

 

Možda će vas zanimati i:ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je majsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.