Helikopter "Genijalnost" izveo treći, najduži let na Marsu do sad (VIDEO)

Treći let Nasinog minijaturnog helikoptera "Genijalnost" bio je najambiciozniji do sada.

Helikopter "Genijalnost" izveo treći, najduži let na Marsu do sad (VIDEO) Foto: Profimedia

Minijaturni helikopter "Genijalnost", težak manje od 2 kilograma, koji se na Marsu nalazi u sklopu misije rovera "Istrajnost", obavio je i treći let, a ovoga puta je u vazduhu proveo 80 sekundi.

Prema Nasinim podacima, helikopter se vinuo do visine od oko pet metara, potom je izveo bočni manevar od 50 metara, u vazduhu je proveo 80 sekundi, a zatim se vratio na početnu poziciju.

Inženjeri kažu da bi želeli da ispitaju krajnje granice letelice, čak i ako krajnja posledica bude njeno potpuno uništenje, prenosi Jutarnji list.

Piloti "Genijalnosti" su rekli da se helikopter i ovoga puta najpre zaustavio, potom kratko lebdeo okrećući kameru u svim smerovima, bočno se pomakao, pa se vratio u prvobitnu poziciju i na kraju sleteo.
Prethodna dva leta izvedena su u ponedeljak i četvrtak, a prvi će u istoriji ostati upisan kao prvi kontrolisani let na drugoj planeti.

Naučnici bi ovim poduhvatom želeli da dokažu da postoji mogućnost letenja u retkoj atmosferi Marsa.

Pojasnili su da bi se u budućnosti ovakvi helikopteri mogli da se koriste za izviđanje terena pre slanja u svemir rovera i astronauta, ali i za istraživanje nekih teško pristupačnih lokacija, poput litica.

Zvaničnici Nase su inženjerskom timu "Genijalnosti" odobrili još dva leta pre nego što se "Istrajnost" posveti primarnoj misiji - potrazi za znacima života u krateru Jezero.

"Genijalnost" je na Mars stigao sredinom februara. Tu ga je dopremio rover "Istrajnost" koji je sleteo u krater Jezero na Crvenoj planeti.

 

Možda će vas zanimati i:ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je majsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.