Karibi u oblaku dima: Erupcija vulkana koja je iznenadila meštane nakon decenija neaktivnosti

Stanovnike male karipske države Sent Vinsent i Grenadini 9. aprila je probudila erupcija vulkana Sufrijer. Pre malo više od jednog veka, erupcija istog vulkana je dovela do velike tragedije.

Karibi u oblaku dima: Erupcija vulkana koja je iznenadila meštane nakon decenija neaktivnosti Foto: Profimedia

U petak 9. aprila 2021, u 08.41 h po lokalnom vremenu, došlo je do erupcije vulkana Sufrijer (La Soufrière) u karipskoj državi Sent Vinsent i Grenadini nakon nekoliko decenija neaktivnosti.

Stanovništvo se probudilo u tami, jer su vulkanski pepeo i dim obavili okolinu, podižući se i do 10 kilometara u visinu. Stigli su čak i do Barbadosa, udaljenog 190 kilometara. Radi se na evakuaciji oko 16.000 ljudi koji žive u blizini vulkana, u takozvanoj crvenoj zoni. Čitava država je prekrivena debelim slojem prašine i kamenja.

Smeštena u istočnom delu Karipskog mora, država Sent Vinsent i Grenadini sačinjena je od 32 ostrva, a vulkan visine 1.235 metara se nalazi na Sent Vinsentu, najvećem od njih. Vulkan Sufrijer je aktivni stratovulkan koji je poslednji put eruptirao 1979. godine. Tada nije bilo žrtava jer je evakuacija izvršena blagovremeno.

Erupcije vulkana Sufrijer prethodno su zabeležene 1718, 1812, 1902. i 1971. godine. U kolektivnom sećanju meštana je događaj iz 1902. godine kada je stradalo preko 1.600 ljudi. Najteže je bilo pogođeno autohtono stanovništvo indijanske zajednice Karib.

Pojačana aktivnost vulkana Sufrijer primećena je u decembru 2020. godine. Vlada je tada počela sa revizijom plana za evakuaciju i pripremama za erupciju. Prva grupa stanovništva je evakuisana već 8. aprila, nakon što je uzbuna označena "crvenim upozorenjem".

 

erupcija-vulkana-sufrijer-0604471130
Foto: Profimedia

 

U toku dana 9. aprila su se desile još dve eksplozivne erupcije, a stručnjaci upozoravaju da se ovakve aktivnosti mogu nastaviti i u narednim danima, čak i nedeljama. Okolne države su ponudile pomoć u prihvatu evakuisanog stanovništva, a nekoliko svetskih kompanija je na raspolaganje stavilo svoje kruzere za njihov transport.

Zanimljivo je da se nekoliko vulkana širom Karipskih ostrva zove Sufrijer, a naziv potiče od francuske reči za izvor sumpora. Najpoznatiji je svakako vulkan Sufrijer na ostrvu Montserat koji je 1995. godine uništio glavni grad Plimut.

 

 

Možda će vas zanimati i:ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je majsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.