Udar groma

Zemlje u razvoju su poznate po velikom broju ozbiljnih problema kao što su nepismenost, bolest, glad i korupcija.

Udar groma Foto: Thinkstock

Međutim postoji još jedan problem na koji se do skoro manje obraćala pažnja, a to je udar groma, koji izaziva veoma visok broj smrtnih slučajeva.
Zahvaljujući mnogim edukacionim kampanjama opšte je poznato da u slučaju grmljavine treba biti u zatvorenom, međutim ovo znanje nije toliko dostupno u mnogim zemljama u razvoju, što kao posledicu ima veliki broj povreda, kao i smrtnih slučajeva na godišnjem nivou. Stručnjaci skreću pažnju na nedostak opšte informisanosti, a određen broj doktora i metereologa širom sveta pokušava to da promeni.

Poljoprivredna ekonomija, siromašna infrastruktura i tropska klima uglavnom igraju glavnu ulogu u povećanju rizika od udara groma, odnosno njegovih posledica. Zemlje u kojima je ovaj problem najzastupljeniji su Južna Afrika, Malezija, Indija, Bangladeš.

„Fabrike nisu bezbedne, kao ni domovi, otvoreni prostori, metalni krovovi kojima ovakve zemlje obiluju najizloženiji su udarima“, objasnio je Ron Holi, predstavnik kompanije Vaisala koja se bavi proizvodnjom gromobrana i druge opreme za prevenciju i detektovanje ovakvih pojava.

Procenjuje se da je grom Indiji ubio 32 čoveka tokom oluja koje su se desile u oktobru 2013 godine, a kako Holi dodaje, zvanična statistika o ukupnom broju žrtava u Indiji ne postoji, s obzirom da se incindenti često ne prijavljuju, ali naučnici procenjuju da taj broj iznosi više od 3000 godišnje. U Nepalu je prijavljeno više od 130 žrtava tokom 2012. Godine, a prosečan broj u Južnoj Africi iznosi oko 260 smrtnih slučajeva godišnje.

Kada je reč o povredama, koje se ređe prijavljuju od samih smrtnih slučajeva, generala procena je da na jednu smrt dolazi oko deset povreda.
„Nedostatak dobre infrastrukture kao i gromobrana takođe dovodi do ekonomskim gubitaka, s obzirom na požare koje mogu da izazovu udari groma. Malezija samo, na primer, godišnje gubio oko 100 miliona dolara“, naglasio je Čandima Gomes, šef Centra za istraživanje elektromagnetne i zaštite od udara groma, na Univerzitetu Putra u Maleziji.ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je junsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.