Ko je za vožnju? "Vodimo vas" u obilazak najopasnijih puteva na svetu

Koliko god se oslanjali na puteve, nisu svi toliko primamljivi, niti preporuka za sve.

Ko je za vožnju? "Vodimo vas" u obilazak najopasnijih puteva na svetu Foto: Wikimedia Commons

Putevi su nedovoljno cenjeni sistem javne infrastrukture koji omogućava sve što uzimamo zdravo za gotovo u savremenom društvu – kretanje iz jednog mesta u drugo, putovanja. Ali koliko god se oslanjali na puteve, nisu svi toliko primamljivi, niti preporuka za sve. Travel Magazine predstavlja nekoliko najopasnijih puteva na svetu.

BR-116 (Brazil)

Sa 4.385 km, BR-116 je drugi najduži autoput u Brazilu i osnovna saobraćajnica koja povezuje 15 najbitnijih gradova ove zemlje. Autoput je zapravo u prilično dobrom stanju – ravan i relativno dobro održavan. Međutim, poznat je i kao "Autoput do pakla" jer prolazi kroz neke od najgorih brazilskih četvrti u kojima vladaju kriminalne grupe gde postoji snažan protok droge i prostitucije…

najopasniji-putevi
BR-116
Foto: Wikimedia Commons

najopasniji-putevi_1
B-116 kroz Sao Paolo
Foto: Shutterstock

Uspalata prolaz (Čile-Argentina)

Usred Anda na oko 3.200 metara, ovaj ozloglašeni planinski prevoj je glavna magistralna veza između Čilea i Argentine. Linije kamiona i dvospratnih turističkih autobusa polako prelaze delove ovog strmog i vetrovitog nagiba svakog dana. Da stvar bude gora, led i sneg mogu uticati na prolazak tokom cele godine, često potpuno zatvarajući put tokom zimskih meseci. Ogromni Isusov kip podignut je na obližnjem brdu 1904. godine kako bi automobilistima pružio božansko vođstvo.

Upoznavanje destinacija iz automobila popularno je među avanturistički nastrojenim putnicima. Ova vrsta putovanja omogućava vam osećaj slobode i priliku da sami odlučite gde ćete stati da uživate u jedinstvenom zalasku sunca.

Pogledajte i kako ovaj prelaz izgleda sa argentinske strane: Da li je ovo najvijugavija granica na svetu?

Guoling tunel (Kina)

Ovo je put koji ne toleriše greške ali ono što ovu rutu zaista čini neverovatnom je njena istorija. Naime, 13 meštana iz sela Guoliang odlučilo je da samostalno izgradi put 1972. godine kroz planinu. Bez pristupa teškim mašinama, čekićima i dletima polako su probijali liticu. Pet godina kasnije, postigli su neverovatan podvig, stvorivši ono što je danas međunarodna turistička atrakcija ali i vrlo rizičan put.

najopasniji-putevi_2
Guoling tunel
Foto: Wikimedia Commons

Zoji La (Indija)

Ovaj put od 5,5 milja (9 km) koji se proteže kroz Himalaje u severnoj Indiji, nije za sve. Prašnjavi, neasfaltirani put dostiže visinu od 3.528 metara (11.574 stope) i dovoljno je širok da primi male automobile. Ali to ne sprečava ogromne autobuse i kamione da krivudaju duž jedinog prolaza između Kašmira i Ladeha.

najopasniji-putevi_3
Zoji La
Foto: Wikimedia Commons

Autoput Karakoram (Kina-Pakistan)

Klizišta i poplave su ovde velika opasnost, jer je tokom gradnje 1960-ih i 70-ih godina života izgubilo gotovo hiljadu radnika. Kao najpotpuniji međunarodni put na svetu, autoput Pakistana i Kine na vrhuncu dostiže ogromnih 15.396 stopa (4.693 metra). Većina rute od 1.300 km prolazi kroz smrtonosni planinski teren.

najopasniji-putevi_4
Autoput Karakoram
Foto: Shutterstock

Autoput Sičuan Tibet (Kina)

Ovaj epski autoput od 1.240 milja izgrađen je pedesetih godina prošlog veka da poveže Kinu i Tibet. Pejzaži u potpunosti oduzimaju dah, kao i tanki vazduh na velikoj nadmorskoj visini. Ali ovaj put je takođe i izuzetno opasan. Klizišta, lavine, slaba vidljivost i klizave površine samo su neki od izazova sa kojima se treba boriti. U slučaju da to nije bilo dovoljno, tamo ima i dosta oštrih krivina na koje treba obratiti pažnju.

najopasniji-putevi_5
Autoput Sičuan
Foto: Shutterstock

 

Možda će vas zanimati i:ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je februarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.