Slojevi prestoničke prošlosti: Misteriozni predmet vatinske kulturne grupe

Narodni muzej u Beogradu je 1939. godine obogatio svoju prehistorijsku zbirku jednim krajnje interesantnim predmetom.

Slojevi prestoničke prošlosti: Misteriozni predmet vatinske kulturne grupe Foto: Narodni muzej

Predmet nejasne namene je izrađen od jelenjeg roga i ima veći kružni otvor u sredini i nekoliko manjih perforacija. Predmet je zaglačan i ukrašen sa koncentričnim kružićima i paralelnim urezanim crtama. Njagova funkcija nije preciznije definisana. Arheolozi su do danas izneli nekoliko hipoteza o upotrebi.

Jedna pretpostavka jeste da se radi o delu konjske opreme, (trenzla odnosno bočnica). Druga pretpostavka jeste da se radi o kombinovanoj alatki, gde je bazni deo roga bio korišćen, u veću perforaciju usađena je drvena drška, sa druge strane je mogla biti usađena neka druga alatka, poput sekire.

alatka-vincanska-kultura_1
Foto: Narodni muzej

alatka-vincanska-kultura_2
Foto: Narodni muzej

U svakom slučaju, ovaj predmet je slučajno nađen na obali Dunava, između Vinče i Ritopeka i kao poklon dospeo u Muzej.

I pored nepotpunih i oskudnih podataka o samom pronalasku, može se pretpostaviti da predmet potiče iz praistorijskog naselja na rečnoj terasi u Vinči. Prema karakterističnom načinu ukrašavanja predmet nejasne namene pripada vatinskoj kulturnoj grupi bronzanog doba (prva polovina drugog milenijuma stare ere).

Tekst je objavljen u sklopu projekta „Slojevi prestoničke prošlosti" koji je sufinansiran iz budžeta Grada Beograda, Gradske uprave grada Beograda, Sekretarijata za informisanje.

 

Možda će vas zanimati i:ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je februarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.