Istražite Bukulju: Jedinstvena šetnja od parka Bukovičke banje do vrha planine

Staza je dugačka 25km i prelazi se za 8 sati.

Istražite Bukulju: Jedinstvena šetnja od parka Bukovičke banje do vrha planine Foto: Radovan Vujovic/Shutterstock

Obrasla je bukovom, grabovom i hrastovom šumom planina Bukulja nadkriljuje Aranđelovac i Bukovičku banju i štiti ih od jakih vetrova. Visina od 696 m čini je idealnom za šetnje, ali i visinske pripreme sportskih ekipa.

Do samog vrha vode obeležene pešačke staze koje kreću iz banjskog parka i vode sve do vrha Bukulje gde je za posetioce otvorena osmatračnica visine 19 m, sa koje se pruža veličanstven pogled na veliki deo Šumadije.


bukulja_1 
Pogled na Bukulju.
Foto: Shutterstock

bukulja
Pogled na Aranđelovac sa Bukulje.
Foto: Wikimedia Commons

Staze za šetnju

Pešačka staza počinje kod ulaza "Šarena kapija", u banjskom parku i vodi pored izvora mineralne vode prema hotelu "Izvor", dalje uz Bukulju, kraj gradskog muzeja do vrha planine. Sa Bukulje staza se blago spušta do mesta "Crvene bare", gde se silazi na asfaltni put sa kojeg se prelazi na seoski put prema Brezovcu. Odavde se kreće ka vrhu planine Venčac odakle se spušta u dolinu Bakićevog potoka. Od rudnika mermera ide se asfaltnim putem do raskrsnice puteva za selo Banju i Mladenovac odakle put vodi ka Risovači i zatim gradskom ulicom Vojina Gajića do benzinske pumpe, gde se staza završava.

Staza je dugačka 25km i prelazi se za 8 sati i 20 minuta hoda.

Tekst je objavljen u sklopu projekta koji je sufinansiran iz budžeta GRADA ARANĐELOVCA. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

Možda će vas zanimati i:

 

Pogledajte i:ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je majsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.