4 napuštena (ali i dalje raskošna) dvorca u Srbiji

Iako su prepušteni sami sebi, i dalje dostojanstveno stoje i mame divljenje slučajnih posetilaca. 

4 napuštena (ali i dalje raskošna) dvorca u Srbiji Špicerov dvorac, Beočin; Foto: Nenad Nedomacki/ Shutterstock

Vajndlerov dvorac, Sonta

Krajem devetnaestog veka, parkovsko okruženje današnje opštine Apatin, veleposednik Vendl Mor odabrao je za izgradnju letnjikovca za svoju porodicu. Izgradio je prizemnu porodičnu građevinu kvadratne osnove namenjenu za i za odmor i za stanovanje.

Ideja je bila da kuća bude deo prirode, pa tako svojim centralno postavljenim stepeništem koje vodi na prostranu isturenu terasu "ulazi" u park.

napusteni-dvorci_6
Letnjikovac porodice Vendl;
Foto: mapio.net

Nakon što je Vendl Mor nakon Prvog svetskog rata napustio Sontu, letnjikovac koji je sagradio za svoju porodicu prodao je Balintu Fernbahu.

Staro zdanje, Aranđelovac

Uz Kapetan Mišino zdanje u Beogradu, Staro zdanje je bilo najvelelepnija i najveća građevina tadašnje Srbije. Građeno po projektu arhitekte Koste Šreplovića da bude Skupština Kneževine Srbije, Staro zadanje zauzima 9000 kvadratnih metara. 

napusteni-dvorci_3
Staro zdanje, Aranđelovac;
Foto: zrad/Shutterstock

napusteni-dvorci_4
Uz Kapetan Mišino zdanje, Staro zdanje bilo je najveća zgrada tadašnje Srbije;
Foto: Shutterstock

napusteni-dvorci_5
Ulaz u, danas napušteno, Staro zdanje;
Foto: Wikimedia Commons

Kada je prestonica iz Kragujevca ipak premeštena u Beograd, Staro zdanje u Aranđelovcu je postalo dvor-letnjikovac dinastije Obrenović, poznat po velelepnim balovima i prijemima.

Posle Majskog prevrata 1903. godine, ovaj reprezentativni primer romantizma u arhitekturi prvi put pada u zaborav. Od 1906. postaje hotel, ali krajem dvadesetog veka, po drugi put, dvor se napušta i ostavlja na milost vremenu i vandalima.

Špicerov dvorac, Beočin

Arhitekta čuvene Zgrade mađarskog parlamenta u Budimpešti, trenutno najveće u Mađarskoj, Imre Štajndl, autor je i, nažalost, napuštenog, ali i dalje očaravajućeg dvorca imućne nemačke porodice Špicer u Beočinu.

Dvorac je sagrađen 1898. godine i reprezentativni je primer eklekticizma, pa se tako na njemu prepoznaju skladno uklopljeni elementi gotovo svih ranijih epoha poput romanike, gotike i baroka, ali i tada modernog pravca u arhitekturi - secesije.

napusteni-dvorci_1
Severna fasada;
Foto: Wikimedia Commons

napusteni-dvorci_2
Foto: Nenad Nedomacki/ Shutterstock

Porodica Špicer je pred početak Drugog svetskog rata napustila Beočin, a tokom njega je dvorac korišćen kao zgrada nemačke vojne komande. Posle rata ovaj objekat je nacionalizovan i imao je nekoliko različitih namena. Nakon privatizacije, dvorac je napušten.

Fernbahov dvorac, Sombor

Baba Pusta - tako meštani zovu dvorac koji je podigao, 1906. godine, za svoje potrebe Karolj Fernbah, veliki bačkobodroški župan i jedan od najbogatijih industrijalaca i trgovaca žitom u južnoj Austrougarskoj.

Zgrada je sagrađena po projektu Ferenca Rajhla u stilu bečke secesije, a smešte je u središtu nekada uređenog parka po principu engleskih vrtova. Ulazna fasada je akcentovana sa portikom i bočno postavljenom četvrtastom kulom zvonarom.

napusteni-dvorci
Dvorac Karolja Fernbaha nalazi se u blizini današnjeg naselja Aleksa Šantić, nadomak Sombora.
Izgrađen 1906. godine.


_____19_1
Kula zvonara;
Foto: Wikimedia Commons

Na zadnjoj strani zgrade dominirala je polukružna terasa sa balkonom na spratu i prizemlju koja je povezana stepenicama sa parkom. U prostorije na spratu se ulazilo iz hodnika, prostrane galerije do koje su nekada vodile mermerne stepenice.

 

Možda će vas zanimati i:ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je martovsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.