Slojevi prestoničke prošlosti: Jedna od antropomorfnih figurina koje su obeležile praistoriju

Neki od veoma interesantnih tragova boravka čoveka na teritoriji današnjeg Beograda potiču sa šireg prostora koji glavni grad Srbije administrativno pokriva.

Slojevi prestoničke prošlosti: Jedna od antropomorfnih figurina koje su obeležile praistoriju Foto: Josip Šarić

Takvim nalazima posebno je bogata desna obala Dunava uzvodno od Zemuna.

ANTROPOMORFNA FIGURINA

Uzvodno od surduka koji Zemunci znaju kao Goveđi brod, na obali u materijalu iz obrušenog profila, pronađena je ova antropomorfna figurina. Ona predstavlja, da se tako izrazimo, "labudovu pesmu" dobro poznatih i mnogobrojnih figurina koje su obeležile period neolita.

prestonicka-proslost5

Primerak na fotografiji u sebi spaja karakteristike koje ga vezuju za neolitske prethodnike, ali i karakteristike koje ga od njih izdvajaju. Sama forma sedeće figurine, horizontalno raširenih ruku, prototip je razvijen u neolitu. Međutim, glava u obliku zarubljene kupe, stubasto telo na kojem su kukovi naglašeni nalepcima, kakvim su na leđima predstavljene i lopatice (scapulae), kratke i zdepaste noge (koje ukazuju na sedeći položaj), jasno naglašen pupak (kao simbol materinstva) i masivna ogrlica nepoznatog značenja, ovaj primerak vezuju za kasniji period – moguće eneolit ili čak bronzano doba.

Tekst je objavljen u sklopu projekta „Slojevi prestoničke prošlosti" koji je sufinansiran iz budžeta Grada Beograda, Gradske uprave grada Beograda, Sekretarijata za informisanje.

 

Možda će vas zanimati i:ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je februarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.