Slojevi prestoničke prošlosti: Glinena figurina iz mlađeg neolita

Neki od veoma interesantnih tragova boravka čoveka na teritoriji današnjeg Beograda potiču sa šireg prostora koji glavni grad Srbije administrativno pokriva.

Slojevi prestoničke prošlosti: Glinena figurina iz mlađeg neolita Foto: Josip Šarić

Takvim nalazima posebno je bogata desna obala Dunava uzvodno od Zemuna.

GLINENA FIGURINA

Glinena figurina koja nosi nesumnjive zoomorfne karakteristike veoma nas podseća na sovu, iako je njen tvorac, praveći je, mogao da ima sasvim drugačiju viziju. Kakve ideje i poruke je ova figurina nekada nosila svom tvorcu i/ili vlasniku, teško da ćemo ikada pouzdano saznati. Pronađena je na oranicama Beljarice i na osnovu publikovanih nalaza sa tog lokaliteta može da se smesti u period vinčanske kulture, odn. u period mlađeg neolita.

prestonicka-proslost3

Ono što je izdvaja u odnosu na ostale figurine tog perioda je jedinstvena forma koja najbliže analogije ima u nalazima sa lokaliteta Butmir u BiH. Pretpostavljamo da je reč o pokazatelju mogućih direktnih kulturnih kontakata između nosilaca te dve mlađeneolitske kulture.

Tekst je objavljen u sklopu projekta „Slojevi prestoničke prošlosti" koji je sufinansiran iz budžeta Grada Beograda, Gradske uprave grada Beograda, Sekretarijata za informisanje.

 

Možda će vas zanimati i:ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je martovsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.