Stare dve hiljade godina: Misteriozne pećine Rimskog casrtva u koje je ulaz zabranjen

Ostrvo koji se nalazi tačno na pola puta između Rima i Napulja, može da se pohvali čudesnim Pilatovim pećinama.

Stare dve hiljade godina: Misteriozne pećine Rimskog casrtva u koje je ulaz zabranjen Foto: Shutterstock
Prelistajte galeriju   »
ostale slike u galeriji

Ponca, ostrvo koji se nalazi tačno na pola puta između Rima i Napulja, može da se pohvali čudesnim Pilatovim pećinama. No, za njihov nastanak nije zaslužna priroda. Naime, smatra se kako su one odličan primer starorimskog uzgajališta ribe, piše Pun kufer!

Pećine su bile ukopane u vulkansku stenu na ostrvu oko 1. veka nove ere, a u njima je postojalo pet bazena međusobno povezanih podvodnim prolazima. Oni su služili za promenu vode, ali i premeštanje ribe iz jednog bazena u drugi. U rimsko doba na ceni su bile murine, pa se čini kako su pećine služile upravo kao uzgajališta ove vrste.

pilatove-pecine-ostva-ponca

Ostrvo Ponca; Foto: Profimedia

Treba naglasiti kako se pećine nalaze na posebnom mestu. Naime, iznad njih je carska vila, koja je nekad pripadala Avgustu, pa se nameće zaključak da je vila izgrađena za uživanje cara i njegovih gostiju u svežoj ribi. Ali, izgleda da nisu služile ni samo kao uzgajalište ribe...

Pre dvadesetak godina arheolozi su ovde pronašli kip od mermera i nekoliko uljanih sveća, a veruje se kako bi još neke statue mogle biti skrivene u zidovima. Sve to govori, kako su pećine verovatno korišćene u svrhu raznih proslava i rituala.

Ako se pitate odakle naziv, on je referenca na Pontija Pilata. Prema legendi, on potiče s ovog ostrva, ili je bar svoju karijeru – započeo ovde. Iako istoričari ne mogu da potvrde ovu tvrdnju, legenda je ta koja privlači turiste.

Ono što valja napomenuti, ako se odlučite ići u razgledavanje, znajte da unutra ne možete ući, s obzirom da sve ture brodovima vas dovode do pećina, ali ne i u njih - što dodatno povećava želju da saznamo šta se u njima krije. 

 

Možda će vas zanimati i:slike u galeriji
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je majsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.