CAR JE GO: Gotovo nepoznate fotografije poslednjeg ruskog cara dok pliva bez odeće (FOTO)

Fotografije cara Nikolaja II su nastale tokom putovanja u Finsku 1912. godine.

CAR JE GO: Gotovo nepoznate fotografije poslednjeg ruskog cara dok pliva bez odeće (FOTO) Foto: Profimedia
Prelistajte galeriju   »
ostale slike u galeriji

Prošlo je više od 100 godina od kada je tokom Februarske revolucije okončana njegova vladavina. Od abdikcije se nalazio u kućnom pritvoru zajedno sa porodicom u Carskoselskom dvorcu. U leto iste godine, odlukom Privremene vlade, sa porodicom je upućen u Tobolsk, a u proleće 1918. godine boljševici su ga prebacili u Jekaterinburg gde su ga i streljali 17. jula 1918, zajedno sa porodicom i četvoro slugu. Ali priča o Romanovima i dalje je veoma živa.

Posebno sada kada su objavljene fotografije na kojima se vidi Nikolaj II kako pliva go. Fotografije su nastale tokom njegovog putovanja u Finsku 1912. godine, a prvi put su pokazane 2018. godine u okviru projekta #Romanov100 , Ruskog državnog arhiva pokrenutog na stogodišnjicu od ubistva carske porodice.

U žižu javnosti dospele su ponovo pre nekoliko dana kada ih je fotografkinja Marina Amaral - kolorizovane, objavila na svom Twitter profilu.

Zbog čega su fotografije golog vladara toliko intrigantne?

Nije stvar u golotinji, nego u ogoljenosti jednog vladara, čija javna slika mora biti nedodirljiva. On predstavlja državu i ne sme biti prikazan kao nemoćan. Nezamislivo je bilo da se car, naročito tako moćnog carstva kao šti je bilo rusko, nađe u situaciji da bilo ko nad njim bude nadmoćan. Nag car pred objektivom, svakako ne pripada tom narativu moći.

Naravno da su i crevi uživali u dokolici, imali svoje rituale i slabosti, ali te slike gotovo nikada nisu dospevale do očiju javnosti - zbog čega su ove izazvale toliko pažnje.

 

Možda će vas zanimati i:slike u galeriji
bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je oktobarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.