DA BI SPREČILI IZUMIRANJE, NAUČNICI POSTAJU KREATIVNI: Od pomoći pri razmnožavanju do pasa treniranih da slede miris gorilinog izmeta

Od sitnih prevara na crnom tržištu do igranja uloga, naučnici preduzimaju vanredne mere da spasu životinje koje vole.

DA BI SPREČILI IZUMIRANJE, NAUČNICI POSTAJU KREATIVNI: Od pomoći pri razmnožavanju do pasa treniranih da slede miris gorilinog izmeta Veliki bilbi; Foto: Profimedia

NEKI NAUČNICI tvrde da nam predstoji šesto po redu masovno izumiranje u povesti života na Zemlji. Ljudska aktivnost udesetostručuje stopu izumiranja. U jednom skorašnjem izveštaju UN navodi se da je oko milion vrsta "sada pred pretnjom od izumiranja, a mnoge će potpuno nestati u sledećih nekoliko decenija".

Takva mogućnost je sumorna, ali ne i neizbežna. Naučnici širom sveta koriste nove tehnologije i nekonvencionalne pristupe za oporavak vrsta. Od pomoći pri razmnožavanju do pasa treniranih da nanjuše retke gorile, naučnici preduzimaju vanredne mere da spasu životinje koje vole.

1 . ZLATNA OTROVNA ŽABA (UGROŽENA)

Tržišna alternativa

Za ovom žabom žude kolekcionari, tako da je krivolovci intenzivno love. Zaštitnik prirode Ivan Lozano jednu varijantu ove vrste koja se javlja u prirodi razmnožava u zatočeništvu – zlatnu žabu s crnim nogama – i smatra da ponuda ovakve varijante može da odvrati potražnju od žaba u divljini.

zlatna_otrovna_zaba

Foto: Wikimedia Commons

2. BELOVRATI ŽDRAL (RANJIV)

Igranje uloge

Kada je ženka ždrala Volnat dovedena u Institut konzervacione biologije Smitsonijan, vezala se za čuvara Krisa Kroua i odbila je da prihvati mužjaka. Sada Krou igra tu ulogu: on oponaša pokrete udvaranja ždrala da bi je zainteresovao, a potom veštački osemenjuje njena jaja.

3. VELIKI BILBI (RANJIV)

Upoznavanje neprijatelja

Ove australijske torbare u njihovom okruženju izlovljavaju lisice i divlje mačke. Naučnici ih izlažu mačkama u ograđenom prostoru u nadi da će tako navesti ove torbare da izbegavaju grabljivce.

4. KAKAPO (KRAJNJE UGROŽEN)

Primena tehnologije

S manje od 150 odraslih jedinki u divljini, kakapoi ne bi podneli jednu lošu sezonu parenja. Naučnici koriste visokotehnološke sprave za praćenje i podsticanje razmnožavanja ovih ptica. Na primer, dronovi isporučuju naučnicima semenu tečnost kakapoa tako da na terenu mogu da veštački oplode ženke.

kakapo

Foto: Wikimedia Commons

5. KROS RIVER GORILA (KRAJNJE UGROŽEN)

Praćenje mirisa

Najređem afričkom velikom čovekolikom majmunu teško je ući u trag. Međutim, sada naučnici imaju pomoć pasa, nekadašnjih korisnika azila, koje je grupa "Radni psi za zaštitu i očuvanje" istrenirala da slede miris gorilinog izmeta.

 

Možda će vas zanimati i:ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je februarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.