U Egiptu otvoreni zapečaćeni sanduci: Šta se krilo u kovčezima starim više od 2.500 godina?

Ovog septembra, čitavim svetom odjeknula je vest o velikom otkriću u Egiptu - 13 zapečaćenih i neotvorenih kovčega. U roku od mesec dana otkrili su ih ukupno 59, a sada su ih otvorili...

U Egiptu otvoreni zapečaćeni sanduci: Šta se krilo u kovčezima starim više od 2.500 godina? Foto: Shutterstock

Egiptolozi su otkrili da su u tim kovčezima mumije 59 sveštenika, a nađene su i neobične statue bogova, od kojih je jedna viđena prvi put. Za samo mesec dana, od kada je otkriveno prvih 13 kovčega kod Sakare, arheolozi su otkrili ukupno njih 59, a iz egipatskog Ministarstva za antikvitete navode da se potraga nastavlja i da kovčega verovatno ima još.

Veoma očuvani drveni kovčezi, na kojima je bila sačuvana čak i boja posle više od 2.500 godina, otkriveni su u blizini pustinjske nekropole Sakara početkom septembra. Od tada traju iskopavanja na ovom lokalitetu.

Tumačenja hijeroglifa na kovčezima, otkrila su da su u njima pohranjene mumije sveštenika, saopštilo je egipatsko Ministarstvo.

Pored kovčega nađeno je 28 malih statua egipatskih bogova. Jedna od najinteresantnijih je statua boga Nefertema, visoka 35 centimetara. Ovaj egipatski bog prikazan je sa kosom u obliku lotosovog cveta, koji je inače bio njegov zaštitni znak.

Nefertem je smatran sinom boga Ptaha, kreatora sveta i glavnog zemaljskog božanstva koji je na taj način slavljen u oblasti Memfisa i bio je veoma popularan u toj prvoj egipatskoj prestonici. Sakara je, kako se smatra, upravo bila mesto za sahranjivanje koje je pripadalo Memfisu.

Kako se smatra Ptah, koji je obožavan kao stvoritelj sveta, vremenom je izjednačavan sa bogovima donjeg sveta, Sokarom i Ozirisom. U kasnijem razdoblju Egipta smatran je i bogom mrtvih i gospodarom sudbine.

Druga interesanta statua jeste prikaz boga Ptah-Sokar, kombinacije dva boga. Takva statua do sada nije viđena, rekao je bivši egipatski ministar za antikvitete Zahi Havas. Sakara je, inače, dobila ime upravo po bogu Sokaru, koji je takođe smatran bogom zagrobnog sveta. Kombinacija ova dva boga bila je popularna upravo uvreme iz kog datiraju kovčezi.

Radi se o periodu 26. egipatske dinastije, kada se Egipat oslobodio vazalstva prema Asirskom carstvu.

Izvor: Sputnik

 

Možda će vas zanimati i:bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je oktobarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.