I hrana i lek: Zagonetne gljive - supernamirnica budućnosti

I pored toga što je na primer medna gljiva najveći organizam na Zemlji, gljive i dalje predstavljaju nepoznanicu.

I hrana i lek: Zagonetne gljive - supernamirnica budućnosti Foto: Shutterstock
Prelistajte galeriju   »
ostale slike u galeriji

 

Članak KAO POSLE KIŠE objavljen je u srpskom izdanju časopisa National Geographic u martu 2018. godine.

 

Gljiva ima svugde – u šumama, u vrtovima, umreženih pod zemljom. Zapravo, najveći organizam na Zemlji jeste medna gljiva, podzemna mreža koja obuhvata skoro deset kvadratnih kilometara u Plavim planinama Oregona.

I pored toga, gljive i dalje predstavljaju nepoznanicu, a oblast medicinskih gljiva još uvek je u povoju. Gljive su nekada zanemarivane kao niskokalorična, slabo hranljiva namirnica, a u stvari su pune hranljivih sastojaka. Prema Martinu Pauelu, biohemičaru i travaru, mnoge od njih proizvode jedinjenja koja ispoljavaju potencijal pri lečenju raka i demencije.

"Gljive su daleko zagonetnije od biljaka", kaže Robert Bilman, direktor Pensilvanijskog centra za zdravu ishranu biljkama i gljivama. On je predvodio nedavno istraživanje koje je pokazalo da dva uobičajena antioksidanta – ergo- tionein i glutation – u nekim gljivama imaju potencijal da štite od bolesti koje nastupaju starenjem poput srčanih oboljenja i Alchajmerove bolesti. Neke vrste su poznate po svojim halucinogenim svojstvima. Druge, poput gljiva u galeriji, ne samo da cene majstori kulinarstva već su i terapeutski delotvorne. Možda će jednom u budućnosti i gljive, a ne samo biljke, postati superhrana.

 

Možda će vas zanimati i:slike u galeriji
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je martovsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.