NATGEOCAST: Šta su klimatske promene i kako možemo da smanjimo naš karbonski otisak?

U prvoj epizodi NATGEOCAT-a, Nemanja Milović, urednik sajta klima101.rs, govori o tome šta su klimatske promene? U kakvoj vezi su Milankovićevi ciklusi i klimatske promene? Šta postižemo pošumljavanjem i čuvanjem postojećih šuma? Možemo da smanjimo naš karbonski otisak?

NATGEOCAST: Šta su klimatske promene i kako možemo da smanjimo naš karbonski otisak?

Od kako je 1992. godine u Riu de Žaneiru počelo međunarodno usaglašavanje o izbegavanju antropogenih uticaja na klimatski sistem zemlje, utisak je da čovečanstvo iz decenije u deceniju stalno ide kanekoj novoj prekretnici. Uposlednjih pola veka fizionomija sveta je upečatljivo promenjena, životni vek je produžen, okeani se prelaze u jednom danu, globalno se komunicira i čitave biblioteke mogu da stanu na dlan.

Ostvarenju svega toga doprinela su i fosilna goriva, ali do druge polovine 21. veka ukoliko je klimatska katastrofa izbegne, moraćemo da nastavimo i bez njih. Ljudska vrsta preživela je mnoge globalne preobražaje, ali danas pokušavamo da jedim preobražajem i upravljamo i planeto koja nam je, za sada, jedini dom pružimo mogućnost s više nade.

Poslušajte prvu epizodu NatGeoCast-a u kojoj je gost Nemanja Milović, osnivač i urednik sajta Klima101.rs i saznate u kakvoj vezi su Milankovićevi ciklusi i klimatske promene? Šta postižemo pošumljavanjem i čuvanjem postojećih šuma? Možemo da smanjimo naš karbonski otisak? Kakav je status međudržavnih sporazuma o klimi?

 

Možda će vas zanimati i:ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je martovsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.