Domoroci strelom usmrtili vodećeg brazilskog stručnjaka za amazonska plemena

Rijeli Franciskato je bio vođa programa za zaštitu autohtonih grupa koje imaju vrlo malo ili nemaju nikakvog kontakta sa spoljnim svetom.

Domoroci strelom usmrtili vodećeg brazilskog stručnjaka za amazonska plemena Foto: Profimedia

Vodeći ekspert u vezi sa amazonskim plemenima, Rijeli Franciskato (56), umro je nakon što je pogođen strelom u grudi dok je izučavao domoroce u izolovanim područjima Brazila.

Rijeli je bio vođa programa za zaštitu autohtonih grupa koje imaju vrlo malo ili nemaju nikakvog kontakta sa spoljnim svetom.

Preminuo je u sredu, javila je brazilska nadležna služba za autohtone slučajeve, FUNAI, gde je Rijeli bio zaposlen.

Svedoci su rekli da je na njega ispaljena strela koja ga je pogodila tačno iznad srca dok je nadgledao aktivnosti plemena poznatog kao "izolovana grupa reke Kautario".

Rijelija je pratila policijska patrola, a bivši šef FUNAI-a rekao je da je njihovo prisustvo moglo pokrenuti napad.

Kada je grupa domorodaca krenula da ispaljuje strele ka njima, oni su potrčali da se sklone iza vozila, ali Rijeli je pogođen iznad srca, rekli su svedoci.

"Vikao je, izvukao strelu iz grudi, pretrčao 50 metara i srušio se, beživotan", rekao je policajac koji je pratio ekspediciju. Odveden je u najbližu bolnicu, ali je ubrzo preminuo.

"Pleme je poznato kao miroljubiva grupa, a poslednji put su se u regionu pojavili u junu. Bila je to veća grupa, vrlo mirna. Ostavljali su čak i poklone u nečijoj kući", rekli su iz organizacije i dodali:

"Ovog puta bilo je samo pet naoružanih ljudi - ratna grupa. To znači da se nešto moralo dogoditi da ih natera da se svete. Takve grupe su ponekad nasilno napadale kada ilegalni rudari ili krivokradice zadire u njihovu zemlju.

 

Izvor: Mondo

 

Možda če vas zanimati i:ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je majsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.