Vinski prozori ponovo rade: Pandemija oživela neobičnu tradiciju iz doba kuge

Nakon što je kuga 'opustošila' Firencu u 17. veku, u istorijskim knjigama ostale su zabeležene priče o tzv. vinskim prozorima.

Vinski prozori ponovo rade: Pandemija oživela neobičnu tradiciju iz doba kuge Foto: Simona Sirio/ Shutterstock

Kako bi izbegli porez i posrednike u prodaji, u 16. veku italijanskim porodicama bilo je dopušteno da vino prodaju direktno iz svojih palata i kuća, umesto u tavernama i gostionama, piše Pun kufer.

Smanjenje troškova je bilo važno, ali daleko važnija je ipak bila sigurnost i držanje bezbednog odstojanja jer je gradom vladala crna smrt.

Socijalna distanca praktikovala se mnogo pre pandemije korona virusa, a potreba za vinom stara je koliko i civilizacija. Tako su italijanski proizvođači vina u teškim vremenima pronašli su način za sigurno poslovanje - vinske prozore.

Do 19. veka prozorčići su postali toliko popularni da ih je gotovo svaka bogatija porodica imala na svojoj palati. Bili su taman toliki da kroz njih može da se gurne ruke sa buteljkom ili čašom.

Uprkos svojoj popularnosti, s vremenom su okolnosti dovele do njihovog zatvaranja. Vlasnici su prodavali svoje palate i praznili vinarije, raskošne zgrade postale su hoteli, apartmani ili javne ustanove, deo zgrada oštećen je u Drugom svetskom ratu, a poplava 1966. godine bila je poslednji ekser na kovčegu.

Foto: Profimedia

Drveni prozori stradali su prvi, a simpatična praksa polako je postala deo prošlosti.

Ali i danas postoji Udruženje vinskih prozora koji se bavi zaštitom preostalih prozora i negovanjem ove tradicije. Izradili su mapu postojećih prozora u Firenci i okolini i ponosno obavestili javnost da, jedan za drugim, prozori opet počinju da se otvaraju. Trenutno ih u gradu i okolini postoji oko 300.

Na ponovno otvorenje ih je podstakla pandemija novog virusa korona i ponovno – potreba za poslovanjem u teškim vremenima. S tim što su ovog puta u ponudi i hrana i kokteli.

Foto: Shutterstock

Istorija se ponovila, a italijanska tradicija neočekivano je oživela.

Prozori su već postojali, sve što je trebalo učiniti jeste – ponovno ih otvoriti.

 

Možda će vas zanimati i:bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je septembarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.