Srpski stručnjacu konstruisali novi uređaj koji sprečava širenje virusa korona

Grupa srpskih stručnjaka konstruisala je potpuno novi uređaj koji sprečava širenje virusa SARS-CoV-2 i ostalih virusa kroz klimatizacione i ventilacione sisteme i tako smanjuje rizik da se zaraza prenese na ovaj način.

Srpski stručnjacu konstruisali novi uređaj koji sprečava širenje virusa korona Foto: Akimov Igor / Shutterstock.com

Posle informacije Svetske zdravstvene organizacije (SZO) da se korona virus širi vazduhom, sve su glasnije preporuke stručnjaka da se isključi klimatizacija u poslovnim prostorima, navodi se u saopštenju.

Revolucionarno rešenje za ovaj problem, do koga je došla grupa srpskih stručnjaka, radi na principu UVC zračenja u HVAC UVC kanalu kojim se uništava DNK virusa i bakterija, vrši sterilizacija vazduha i ponovno vraćanje tako tretiranog, potpuno čistog vazduha, nazad u prostor.

Ovo rešenje jednostavno se nadograđuje na postojeće sisteme i ima široku primenu u objektima sa centralizovanom klimatizacijom i ventilacijom, dodaje se u saopštenju.

Taj inovativan proizvod podržalo je Ministarstvo za inovacije i tehnološki razvoj Srbije, u okviru akcije sprečavanja širenja i suzbijanja zarazne bolesti kovid-19, "Budi i ti heroj", za koje je preduzeće Propokan Pro d.o.o. dobilo priznanje.

Svoje inovativno rešenje grupa stručnjaka stavila je na raspolaganje Srbiji za vreme krize izazvane pandemijom virusa kovid-19.

Izvor: Danas

 

Pogledajte i:bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je oktobarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.