Tribina četvrtkom: Hrana – šta jedemo?

Još jedna u seriji atraktivnih naučnopopularnih tribina u Studentskom kulturnom centru, zakazana je za četvrtak, 18. oktobar u 19 sati…

Tribina četvrtkom: Hrana – šta jedemo? Foto: Thinkstock

Prvi usevi žitarica i prve životinje koje su ljudi uzgajali radi ishrane pre oko 10.000 godina bili su pšenica, sočivo, ovce, potom krave i svinje. Doduše, još uvek smo nesigurni koliko su naši preci uopšte bili mesožderi, ali ono što znamo jeste da je kameni čovek jeo jelene, povrće i verovatno neko zrnevlje. Pronalazak vatre i kuvanja bio je jedan od važnijih fakotra u evoluciji čoveka.

Danas, praktično sva hrana koju koristimo dolazi sa farmi. Zelena revolucija koja se dogodila u 20. veku bila je jedan od najvećih prodora poljoprivrede kao industrijske grane, zasnovane na tehnologiji proizvodnje hrane. Međutim, zbog demografskog rasta i ogromne potrebe za hranom, pojavljuju se genetički modifikovane žitarice koje su otpornije na insekte i bolesti. Kolikogod nepopularna bila, genetiski modifikovana hrana  omogućila je opstanak čovekčanstva u ovolikom broju. Sa druge strane, u poslednje vreme rastu pokreti koji se bave zagovaranjem održivih (organskih) oblika proizvodnje hrane koja je možda nižeg stepena prinosa ali sadrži veću nutricionističku vrednost.

Zdravlje ljudi u mnogome zavisi od kvaliteta ishrane. Veliki broj ljudi danas alergičan je na neku vrstu hrane a još veći broj je onih koji pate od gojaznosti. Zahvaljujući ishrani baziranoj na zasićenim mastima i šećeru, kod velikog broja ljudi raste rizik od određenih bolesti kao što su dijabetes, rak ili prevremena smrt.

Na oktobarskoj tribini Centra za promociju nauke o hrani će govoriti uvaženi stručnjaci za ishranu, genetiku i proizvodnju hrane, koji će ukazati na samo neke od brojnih izazoca sa kojima se svakodnevno suočavamo u Srbiji: kakvu hranu jedemo, da li je ona dovoljno testirana, ko donosi odluku o njenom kvalitetu, da li je organska hrana održiva, te da li treba da odustanemo od GMO-a i tsl.

CPN Tribina četvrtkom

Hrana – šta jedemo?

Velika sala Studentskog kulturnog centra
Četvrtak, 18. oktobar 2013. u 19 časova

Učesnici:

Aleksandar Trbović, genetičar,  Medicinski Fakultet u Beogradu,
Viktor Nedović, predsednik Udruženja prehrambenih tehnologa, Poljoprivredni fakultet u Beogradu
Jagoda Jorga, nutricionistkinja, Medicinski Fakultet u Beogradu
Nada Mišković, makrobiotičarka, predsednica Nacionalnog udruženja za razvoj organske proizvodnje “Serbia Organica”

Moderator:

Slobodan Budnjević, urednik komunikacija, CPN

Izvor: Elementarijum



bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je septembarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.