Slonovi razumeju ljudske pokrete i bez treninga

Novo istraživanje pokazuje da slonovi razumeju ljudske naredbe pokretima i bez treninga.

Slonovi razumeju ljudske pokrete i bez treninga Foto: Getty Images

„Pokazujući da afrički slonovi spontano razumeju ljudske naredbe, bez ikakve obuke, dokazali smo da sposobnost prihvatanja naredbe nije izričito ljudska osobina, već se razvila i kod životinja koje nisu slične primatima“, izjavio je koautor studije Ričard Birn.

Ovo otkriće uvrstilo je slonove u poseban krug, u koji spadaju psi, mačke i delfini sa flašastim nosem. Za razliku od njih, šimpanze koje su živele sa ljudima mogu da budu obučene da ispunjavaju naređenja, dok one odrasle u divljini to ne mogu.

Istraživanje je urađeno tako što je tim rasporedio ukusne komadiće hrane u nekoliko kontejnera i prstom pokazao na pravi kako bi uputio slonove na nju. Slonovi bi otišli do određenog kontejnera dve trećine od ukupnog broja pokušaja.

„Ono što nas je posebno iznenadilo je činjenica da oni očigledno ništa nisu morali da nauče. Njihovo razumevanje je bilo isto kako prvi, tako i poslednji put i nisu bili primećeni znaci učenja tokom testiranja“, dodaje Birn.

Otkrića još sugerišu da sposobnost ispunjavanja naredbi može da zavisi od njihove društvene prirode. Slonovi žive u krdima, i ispoljavaju mnoga emocionalna ponašanja, kao što je obeleživanje grobnice u slučaju gubitka jednog od članova i oplakivanje mrtvih. Ove životinje takođe sebe prepoznaju u ogledalu, što je odlika bića sa razvijenim osećajem empatije.

„Ono što slonovi imaju zajedničko sa ljudima je što žive u složenim, razvijenim mrežama, u kojima su podrška, empatija i pomoć drugima ključne stvari za preživljavanje. Samo u takvom društvu sposobnost razumevanja naredbi može da ima prihvatljivu vrednost“, zaključio je Birn.bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...