Jedno stablo čini čitavu šumu: Pogledajte najveće drvo indijskog oraha na svetu

Ovo drvo ujedno je i park koji održavaju opštinske službe koje redovno seku grane koje prelaze prostor predviđen za njega.

Jedno stablo čini čitavu šumu: Pogledajte najveće drvo indijskog oraha na svetu Foto: Nuno Guimaraes / Shutterstock.com
Prelistajte galeriju   »
ostale slike u galeriji

U Natali, glavnom gradu brazilske države Sverni Rio Grande ili Rio Grande do Norte, na obali Atlanskog okeana, raste jedno neverovatno drvo.

Samo jedno stablo indijskog oraha pokriva površinu od 8.500 metara kvadratnih, i praktično ono samo predstavlja mini šumu.

Ovo stablo upisano je i u Ginisovu knjigu rekorda kao najveće svoje vrste, jer je oko 70 puta veće od standardnog stabla indijskog oraha, a njegove grane dostižu i do 50 metara dužine.

Neverovatna veličina ovog stabla rezultat je genetske mutacije zbog koje grane rastu u stranu, zbog težine se spuštaju na zemlju i tu gde grana dodirne zemlju - stvara se novi koren. Vremenom te grane koje puste koren postaju sekundarna stabla, koja su zapravo “klonovi” izvornog stabla. 

Ovo drvo ujedno je i park koji održavaju opštinske službe koje redovno seku grane koje prelaze prostor predviđen za njega.

Ne postoje tačne informacije o tome ko je i kada zasadio ovo drvo, a lokalno stanovništvo veruje da je to bio ribar Luis Inacio de Oliveira 1888. godine.

Ovaj džin godišnje proizvede oko 60 hiljada plodova.

Pogledajte i:slike u galeriji
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je majsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.