Slonica Lizi, maskota Šefilda iz Prvog svetskog rata

Šefild, grad na severu Britanije, poznat je i kao "Steel Steel".

Slonica Lizi, maskota Šefilda iz Prvog svetskog rata Foto: Profimedia

Britanski severni grad Šefild poznat je i kao "Steel Steel" – zahvaljujući čeliku koji je Šefild učinio vitalno važnim tokom Prvog i Drugog svetskog rata. Ali, nije samo proizvodnja čelika, presudnog za ratnu industriju, proslavila Šefild. Slonica Lizi, još jedna je ratna ikona koja dolazi iz Šefilda.

Tokom 1916. godine, posaoTomasa Varda, lokalnog trgovca otpadom u Šefildu, bio je presudan za snabdevanje livnica i čeličane, svakodnevno obezbeđujući tone materijala potrebnoj industriji čelika.

Do tada je britanska vlada već rekvirirala  većinu konja za potrebe vojske koja se borila na evropskom kopnu, pa je Vardu bilo potrebno rešenje za vuču kolica. Stoga je Vard iznajmio slonicu Lizi od Vilijema Sedžvika, koji je vodio menažeriju u Šefildu.

Slonica Lizi pomagala je u transportu mašina i municije po Šefildu, kao i u svakodnevnom snabdevanju livnica. Tako je slonica postala uobičajen prizor u Šefildu, a još atraktivnijom pojavom činilo je to što je na nogama nosila posebno izrađene kožne čizme, kako bi se sprečile povrede u čeličani.

Uprkos manjim nezgodama koje je izazvala, slonica Lizi je ubrzo postala popularna u Šefildu. Ipak, njena sudbina posle Prvog svetskog rata ostala je nejasna. Neke priče kazuju da je vraćena Vardu, pa ubrzo premeštena na obližnju farmu. Druge verzije kažu da je Lizi život nastavila u cirkusu, ili da je prodata zoološkom vrtu.

Kao posvetu ovoj slonici, u centru Šefilda je 2016. godine otvorena javna umetnička izložba, sa prikazima 58 slonova od fiberglasa, na kojima su intervenisali lokalni umetnici. U oktobru iste godine, ovi eksponati prodati su u humanitarne svrhe za podršku dečjoj bolnici u Šefildu.

Pogledajte i:

 

Pratite National Geographic Magazine Srbija na Instagarmu!ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je martovsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.