Ukusi Srbije: Kako se pravi čuveni pirotski kačkavalj?

Pirotski kačkavalj je tradicionalni proizvod sa područja Stare planine, a film "Mlečni put" prikazuje kako se na tradicionalan način spremao kačkavalj u staroplaninskom selu Kusa Vrana (opština Dimitrovgrad).

Ukusi Srbije: Kako se pravi čuveni pirotski kačkavalj? Foto: Shutterstock

Muzej Ponišavlja Pirot predstavlja svoj prvi etno-film pod nazivom "Mlečni put". Ovaj film u režiji etnologa Aleksandra Repedžića i kustosa Nenada Jovanovića prvi je u produkuciji ovog muzeja i ima za cilj da ukaže na bogatsvo nematerijalne kulturne baštine naše zemlje. 

Pirotski kačkavalj je tradicionalni proizvod sa područja Stare planine, a film "Mlečni put" prikazuje kako se na tradicionalan način spremao kačkavalj u staroplaninskom selu Kusa Vrana (opština Dimitrovgrad).

Tradicija pravljenja kačkavalja se prenosi po muškoj liniji, te su i nosioci ključnih uloga u procesu izrade kačakavalja muškarci (baskijar, parač, sekač, majstor kačkavaljdžija), danas je situacija drugačija, tako da su žene preuzele ulogu i recepturu pravljenja kačkavalja na sebe o čemu ovaj film i govori. Izrada pirotskog kačkavalja, jedinstveno je nasleđe iz domena veština vezanih za tradicionalne zanate stanovništva pirotskog kraja u oblasti jugoistočne Srbije, zbog čega je proces izrade pirotskog kačkavalja uvršten u Nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije.

Pogledajte i:

 

Priče i reportaže o mestima u Srbiji koja možete da istražite, potražite na linku: 

ISTRAŽI SRBIJU



bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je oktobarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.