Muzej Ponišavlja Pirot predstavlja svoj prvi etno-film pod nazivom "Mlečni put". Ovaj film u režiji etnologa Aleksandra Repedžića i kustosa Nenada Jovanovića prvi je u produkuciji ovog muzeja i ima za cilj da ukaže na bogatsvo nematerijalne kulturne baštine naše zemlje.
Pirotski kačkavalj je tradicionalni proizvod sa područja Stare planine, a film "Mlečni put" prikazuje kako se na tradicionalan način spremao kačkavalj u staroplaninskom selu Kusa Vrana (opština Dimitrovgrad).
Tradicija pravljenja kačkavalja se prenosi po muškoj liniji, te su i nosioci ključnih uloga u procesu izrade kačakavalja muškarci (baskijar, parač, sekač, majstor kačkavaljdžija), danas je situacija drugačija, tako da su žene preuzele ulogu i recepturu pravljenja kačkavalja na sebe o čemu ovaj film i govori. Izrada pirotskog kačkavalja, jedinstveno je nasleđe iz domena veština vezanih za tradicionalne zanate stanovništva pirotskog kraja u oblasti jugoistočne Srbije, zbog čega je proces izrade pirotskog kačkavalja uvršten u Nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije.
Pogledajte i:
Kratka istorija srpske kuhinje: Koja su to autentična domaća jela?
: Baš kao i na sve sfere života na ovim prostorima i na pripremanje hrane uticalo je viševekovno mešanje kultura.
pročitajte članak
Balkanska kuhinja: Škripavac - sir koji obožava ceo region
: Dragana Brkan na svom imanju u Bosni i Hercegovini proizvodi škripavac - sir specifičan za taj deo Balkana, a svoj sir je predstavila i ekipi National Geographic Travel magazina.
pročitajte članak
Priče i reportaže o mestima u Srbiji koja možete da istražite, potražite na linku: