Posledice globalnog zagrevanja: Polarni medved uhvatio i pojeo mladunče (video)

Polarni medved je podjednako opasan za predstavnike svoje vrste, kao i za druge životinje.

Posledice globalnog zagrevanja: Polarni medved uhvatio i pojeo mladunče (video) Foto: Shutterstock

Kanibalizam se dešava kod više od 1 300 vrsta životinja. Stiven Amstrup iz Aljaskog naučnog centra, čuveni američki zoolog, koji se bavi proučavanjem medveda, 2004. godine, sproveo je studiju o kanibalizbu kod polarnih medveda.

On je primetio da iz godine u godinu sve više mladunaca postaju žrtve odraslih polarnih medveda, a za to krivi globalno zagrevanje, zbog kog se ledeno područje primetno smanjuje.

Mnoga sledeća istraživanja potvrdila su ovaj zaključak, a članovi National Geographic ekspedicije na Arktik imali su priliku da svedoče jednoj takvoj situaciji.

U šokantnom videu koji su snimili tokom ekspedicije, može se videti mužjak polarnog medveda kako juri ženku sa mladuncem, a onda od majke odvlači dete koje mu postaje obrok.

Stručnjaci objašnjavaju da je u svetu divljih životinja ovakvo ponašanje prirodna selekcija. Kada izvori hrane nestaju, grabljivci će da usmere pažnju na bilo koji pristupačan plen. A jedući predstavnike svoje vrste, istovremeno smanjuju konkurenciju u borbi za hranu.

Kanibalizam - zajedno sa krivolovom i izlivanjem nafte - takođe utiče na izumiranje polarnih medveda koji se, prema podacima Međunarodne unije za zaštitu prirode, nalaze na drugom mestu liste najugroženijih životinjskih vrsta.

Pogledajte i:bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je julsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.