Ko sme da se kači s njima? Hrabri merkati se suprotstavili najotrovnijoj zmiji u kraju

Od ove zmije bi pobegao lav ili gepard, ali ne i hrabri merkat.

Ko sme da se kači s njima? Hrabri merkati se suprotstavili najotrovnijoj zmiji u kraju Foto: Shutterstock

Na vrelom pesku pustinje Klahari mogu da prežive samo naročito uporne životinje. Među njima je i rt kobra (Naja novea) koja se smatra jednim od najotrovnijih afričkih gmizavaca. Ova vrsta kobre ima najveći broj neurotoksina u otrovu. 

Rt kobre su najaktivnije tokom sezone kiša, a najčešće love po drveću (na koje se penju veoma vešto). Na drveću, osim što love, takođe se skrivaju od ptica grabljivica, koje ih love uprkos tome što su otrovne. Divlje mačke ne love ove zmije - radije se drže na bezbednoj udaljenosti.

Među neprijateljima ove kobre nalazi se još jedna životinja - merkat. Žuta zmija dobro je uočljiva na pesku, a naročito ne može da promakne merkatu koji važi za najboljeg stražara među životinjama, koji veoma posvećeno brane svoju teritoriju.

Kada se sretnu ova dva neprijatelja - okršaj može da se završi na dva načina: brzi merkat će zmiju ili ubiti ili će umreti štiteći svoju teritoriju, pa ni rt kobri, koja je najotrovnija među svojom vrstom, nije mnogo do bitke.

Ova žuta kobra krenula je da potraži sklonište od jakog Sunca, ali se previše približila rupi merkata, zbog čega su se ovi uznemirili i odmah izašli da brane svoj dom. 

Pogledajte kako je izgledao susret merkata i kobre u pustinji Kalahari.

Kobra je, ipak odlučila da ne rizikuje, a hrabri merkati su se vratili su svoje skrovište.

Pogledajte i:ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je martovsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.