Istraži Srbiju: Upoznajte divlju i netaknutu prirodu Golije

Upoznajte svaki kutak naše zemlje.

Istraži Srbiju: Upoznajte divlju i netaknutu prirodu Golije Golija, Foto: Shutterstock

Planina Golija je najviša planina jugozapadne Srbije, jer se njen vrh Jankov kamen nalazi na 1833 metra nadmorske visine.

"Golija je jedna od najšumovitijih planina u našoj zemlji, a naročito je zastupljena bukova šuma. Na ovom području specifični su klima i vetrovi, pa se ovo područje može nazvati pravom vazdušnom banjom. Sve više ljudi se odlučuje da dođu upravo na ovu planinu i tu provedu svoj odmor, jer ovde mogu uživati u nestvarnoj i nezagađenoj prirodi. U turističkom centru Odvraćenica ove godine skoro svi smeštajni trenutno su popunjeni i traži se mesto više", rekao je za Rinu Miloje Ostojić iz TO Ivanjica.

Pruža se u dužini od 32 kilometra u obliku položenog latiničnog slova "s", ispresecana je slivovima reka Studenice i Moravice, a zbog svog specifičnog biodiverziteta proglašena je za Park prirode, a 2001. jedan njen deo Unesko je proglasio rezervatom biosfere.

"Ovde rastu endemične i reliktne vrste, ali i one čiji opstanak je ugrožen. Među očuvanim prirodnim retkostima izdvaja se drvenasta vrsta planinskog Javora, a poseban floristički značaj ima i biljka zelenika koja se može naći samo na ovim prostorima. Na Goliji žive i brojne specifične vrste ptica koje su kandidovane za Crvenu knjigu ptica Srbije", kaže Ostojić.

Pored fascinanatnih predela, ono što može da privuče brojne posetioce upravo na Goliju jeste izuzetno bogatstvo kulturno-istorijskog nasleđa. Na ovom području nalaze se manastiri stari nekoliko vekova, ali i veliki broj crkava u kojima je ispisana srpska istorija.

Park prirode Golija obuhvata područje pet opština: Ivanjica (55 odsto), Kraljevo (16 odsto), Raška (16 odsto), Novi Pazar (7 odsto) i Sjenica ( 3 odsto). Državni put koji se gradi na ovoj deonici uspešno će povezati ovaj predeo i omogućiti turistima lakši dolazak na ovaj još nebrušeni turistički dijamant Srbije.

Pogledajte i:bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je oktobarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.