Može da ujede gotovo svaki deo svog tela: Sisar sa jedinstvenom kičmom na svetu

Životinjca iz centralnoafričkih šuma, po svemu je slična svojim rođacima, osim po neverovato fleksibilnoj kičmi.

Može da ujede gotovo svaki deo svog tela: Sisar sa jedinstvenom kičmom na svetu Foto: Profimedia

Kada su ljudi iz Mangbetua iz Demokratske Republike Kongo predstavjali naučnicima sivu životinju veličine pacova, ispričali su i kako odrasla jedinka može da savija kičmu kako želi, a da se pri tom ne povredi. To je bilo davne 1910. godine. Od tada, naučnici pokušavaju da otkriju tajnu kičme herojske ili oklopne rovčice.

Još jedno u nizu istraživanja uradila je 2019. godine Stefani Smit, stručnjak za sisare iz Prirodnjačkog istorijskog muzeja u Čikagu.

Ona je pomoću sofisticiranog rendgena otkrila da ova mala stvorenja imaju jedinstvenu kičmu, kao nijedna druga životinja na Zemlji.

Foto: Wikimedia Commons

Pršljenovi herojske rovčice imaju hiljade malih ispupčenja koja im omogućavaju ekstremnu fleksibilnost.

"Ovaj glodar može da ugrize svaki deo svog tela", kaže Smit. Osim fleksibilnosti, ovakvi pršljenovi omogućavaju im i ogromnu snagu, dodala je Smit, čije je istraživanje objavljeno u Juramaia sinensis.

Foto: Profimedia

Još uvek nije otkriveno kako su ove rovčice razvile toliku snagu i fleksibilnost kičme. 

Jedna teorija kaže da su takvu kičmu razvili prilagođavajući se životu u centralnoafričkim šumama. Ovi glodari se hrane larvama insekata, a kako bi došli do njih moraju da "rasklone" i da se izbore sa palminim lišćem - za šta im je potrebna izuzetna fleksibilnost.

 

Pogledajte i:ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je februarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.