Kako je Djuarova posuda postala termos?

Pre pojave i korišćenja električne energije održavanje toplote tečnosti zahtevalo je stalni plamen – ne baš praktično i stalno dostupno rešenje.

Kako je Djuarova posuda postala termos? Foto: Shutterstock

Škotski hemičar i fizičar Džejms Djuar (James Dewar, 1842-1923) izumeo je 1892. godine specijalnu posudu sa dvostrukim zidovima i vakuumom između njih, znanu kao Djuarova posuda, koja je omogućavala da tečnost, ili gas u tečnom stanju, duže zadrže temperaturu.

Od 1904. godine, pa do danas, ova posuda je poznata kao termos, od grčke reči therme – toplota, toplo, topao. Ime "termos" patentirala je jedna nemačka kompanija, a manja unapređenja sproveo je bečki trgovac Gustav Robert Palen, koji je osnovao Thermos Bottle Company i uspešno poslovao na tržištima SAD, Kanade i Velike Britanije.

Vrlo brzo termos je našao široku primenu; na primer Ernest Šeklton je koristio termos-bocu tokom ekspedicije na Južni pol, a neka poboljšanja i novi materijali omogućili su da od 1950-ih termos-boce budu upotrebljene za prenos krvne plazme, pa sve do transporta tropskih ribica.

Kao naučnik, Djuar je u nasleđe ostavio i proizvodnju tečnog i čvrstog vodonika. Jedan krater na Mesecu nosi ime ovog škotskog naučnika.ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je junsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.